Dünya
18 Eki 2022 09:55 Son Güncelleme: 18 Eki 2022 09:57

Yunan basını yazdı: ‘ABD istedi, Türkiye izin vermedi’

Türkiye-Yunanistan-ABD üçgeninde yaşanan bir diplomasi trafiği Yunan basınına sızdı. ABD'nin bir Yunan profesörün Türkiye'den seyahat etmesine engel olmak için harekete geçtiği ortaya çıktı.

Türkiye ile Yunanistan arasında gerilim son dönemde karşılıklı açıklamalarla tırmanırken, Yunanistan’ın en çok okunan gazetelerinden Ta Nea, Türkiye-Yunanistan-ABD ilişkilerini doğrudan etkileyen bir olayı gündeme taşıdı.

Gazete, ABD’nin talebi üzerine Ankara’nın bir Yunan profesöre uçuş yasağı koyduğunu ortaya çıkardı. Gazete, Türk makamlarının Teselya Üniversitesi’nden aktivist ve Filistin hakları savunucusu olan profesör Takis Politis’in ABD Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi’nin (NTVC) talebi üzerine İstanbul’dan Karakas’a uçakla seyahat etmesini engellediğini öne sürdü.

TÜRKİYE’DE UÇAĞA ALINMADI

Politis, 30 Eylül’e kadar sürdürdüğü Teselya Üniversitesi Beşeri Bilimler Fakültesi dekanlığı görevinden istifa ederek 1 Ekim’den bu yana çalışmıyordu ve Venezuela’nın başkenti Caracas’taki bir üniversiteye transfer olacaktı. Yolculuğun Türk Hava Yolları ile İstanbul üzerinden gerçekleşmesi planlanıyordu.

Profesör, Atina’dan İstanbul’a Türk Hava Yolları ile uçtu. Ancak buradan Karakas’a gitmek için check-in sırasına girdiğinde, uçağa alınmayacağı söylendi. Neden ise ABD’nin talebiydi. 11 Eylül olaylarından kısa bir süre sonra kurulan ABD Gümrük ve Sınır Koruma Kontrol Merkezi’nin Yunan profesöre izin vermediği ortaya çıktı.

‘KABUL EDİLEMEZ’

Ancak profesörün kafası karıştı. Çünkü Politis, ABD’ye değil, Venazuela’ya gidiyordu. Yani ABD’nin buna karar vermesi olanaksızdı.  Kendisine yapılan açıklama, yolculuk sırasında uçağın ABD kontrolündeki hava sahasından geçeceği için bu hakka sahip olmalarıydı.

Politis, konuyla ilgili Yunan basınına verdiği demeçte, “Amerikan yetkililerinin üçüncü bir ülkeye gitmek için bana uyguladığı yasağın her yönden kabul edilemez olduğunu düşünüyorum” dedi. Yunan profesör, “Amerika Birleşik Devletleri’nde istenmeyen biriysem, bu üçüncü ülkelerdeki hareket özgürlüğümü engelleme hakkı vermez. Vatandaşlarının demokratik haklarına saygı duyan ve bu hakları savunan her hükümet bu duruma tepki göstermelidir.” dedi.

Politis Atina’ya dönerken, ABD ile son dönemde oldukça iyi ilişkilere sahip Atina yönetiminden konuyla ilgili açıklama gelmedi.