Gündem
03 Kas 2010 14:48 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:46

YOUTUBE'A "ARKA SOKAKLARDAN" GİRMEK ETİK Mİ?

Sabah gazetesinin Etik Köşesi'nde Barış Soydan, yasaklı olan YouTube sitesine aracı siteler üzerinden girmenin "doğruluğunu" değerlendirdi.

Bugünkü soru, yaklaşık on gün önce gönderilmişti. Ama ona sıra gelene kadar, YouTube yasağı kaldırıldı! Tam okurumuza, "Sorun kökten çözüldü" diyen bir e-posta göndermeye hazırlanıyordum ki, bu sefer YouTube'un yeniden yasaklanabileceği haberleri çıkmaya başladı. Öyleyse hala güncelliğini koruyan bir soru bu.. İşte cevabı..

Yasaklı olan YouTube'a çeşitli yöntemler kullanarak girmek etik mi? (R.İ.)

YouTube, üç beş tane video için yasaklanmıştı. Pireye kızıp yorganı yakmak demiş buna eskiler.. Neyse ki yorgan gitti de kavga bitti.

YouTube'dan insanlara hakaret edilmesini savunacak değilim. Sınırsız ifade özgürlüğü diye bir şey yok. En liberal düşünürler bile ifade özgürlüğünün kısıtlanabileceğini kabul ediyor. Sinema salonunda yok yere "Yangın var" diye bağırmak ifade özgürlüğüne girer mi mesela? Hayır, paniğe yol açıp insanların birbirini ezmesine neden olmak ifade özgürlüğü değil. Peki ya çocuk pornografisi ifade özgürlüğü mü? Irkçılık? Nefret söylemi? Bence hiçbiri değil.

Ama ifade özgürlüğünü tartışmak başka, hakaret içeren birkaç videoyu yasaklamak varken, YouTube'u toptan kapatmak başka..

YouTube'u kullanmakta toplumun çok büyük çıkarı var. Öğrenciler YouTube'a girebilmeli ki, Amerika'daki, Avrupa'daki yaşıtlarıyla aynı şeyleri görerek büyüsünler.. YouTube'un sadece bir eğlence kanalı olmadığını, dünyada binlerce okulun derslerini YouTube'a yüklediğini hatırlatmama bilmem gerek var mı..

Sadece öğrenciler değil, ihracatçılar da YouTube'a girmeli ki, ürünlerini tanıtsınlar, yeni müşteriler bulsunlar..

Oteller de YouTube'a girebilmeli ki, Almanları, Rusları, Yunanistan'da veya İspanya'da değil Türkiye'de tatil yapmaya ikna edebilsinler..

Kısacası Türkiye YouTube'a girebilmeli ki, ekonomi daha da büyüsün, yeni yatırımlar yapılsın, işsizlere yeni iş sahaları açılsın.

Faydacı felsefe akımı (Utilitarianism) şöyle der: Zararı en aza indirip toplumsal yararı en çoğa çıkaran yol, etiktir.

Faydacı felsefeye inanacak olursak, Vtunnel, Ktunnel gibi siteleri kullanarak ya da DNS ayarlarını değiştirerek, "arka sokaklardan" YouTube'a erişmek pekala etikti.

Barış Soydan/Sabah