Televizyon
30 Eyl 2012 09:51 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:12

YİNE KAPIŞTILAR; CANLI YAYINDA CUMHURİYET TARİHİ KAVGASI!

Kime Göre Neye Göre programında Esra Elönü ile Nihat Doğan arasında ateşli tartışmalar yaşandı.

Başarı nedir, kimler başarılıdır, başarılı olmak için her yol mubah mıdır, sorularına cevap aranan programda, Cem Mumcu, Günseli Kato, Pelin Batu, Esra Elönü ve Nihat Doğan, "Birilerinin üzerine basarak yükselmek toplumsal bir refleks haline mi geldi", "Bireysel başarı hırsı toplumsal başarıyı engelliyor mu", ve "Başarı kavramını din ekseninde nasıl tanımlayabiliyoruz" gibi başlıklar gündeme alındı. Konuk olarak katılan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Bülent Nomer’in bilgilendirici yorumları ve oyun teorisi uygulamalarıyla da renklendirdiği programda, Nihat Doğan ve Esra Elönü arasında zaman zaman hararetli tartışmalar yaşandı.

CEM MUMCU: "BAŞARI KELİMESİNE BUGÜN SON DERECE ÇİRKİN, AHLAKSIZ BİR ANLAM YÜKLENMİŞTİR"

Programın başarı kavramının masaya yatırıldığı giriş bölümünde, Ceren Akdağ Şahin tarafından yorumculara yöneltilen "Kendinizi başarılı kabul ediyor musunuz?" sorusuna karşılık Cem Mumcu, "Hiç öyle tanımlamıyorum. Belki yüz yıl önce başka türlü konuşabilirdim ama bugün başarının yüklendiği anlam lanet, çirkin, ahlaksız bir şey. Aşk ve başarı-başarısızlık kelimelerinin yan yana anılmasının bile son derece anlamsız olduğunu düşünüyorum. Bir süre başarı kelimesini hayatımızdan silmeliyiz." yanıtını verdi.

NİHAT DOĞAN: "BAŞARI, İNANDIKLARIN İÇİN ÖLMEYİ GÖZE ALMAKTIR"

Başarının tanımı üzerinde sürdürülen tartışmada, Nihat Doğan’ın başarı tanımı ise ilginçti: "Yaşamak, insanların inandıkları, inançları, ideolojisi, felsefesi uğruna ölmeyi göze almaktır. Başarı da bu zaten, eğer bunu göze alabiliyorsan her şeyi başarmışsın demektir. Öldükten sonra bir şeyler bırakabiliyorsan, işte başarı odur."

CEM MUMCU: "GELİŞİM KİTAPLARININ YALNIZCA YAZARLARI BAŞARILI OLUYOR"

Programda kişisel gelişim akımları ve kitaplarının toplumdaki işlevleri, yararı veya zararlarının teraziye konduğu bölümünde, bu tip akımları ağır biçimde eleştiren Cem Mumcu’nun, "Bu kitaplar 300 sayfadır, aslında içinde tek cümle vardır. Yazar, ’Ben bu cümlenin etrafına bir kitap yazayım’ diye oturup yazıyor, başarılı olan bir tek kişi oluyor: Bu kitabın yazarı, buradan para kazanıyor. Geri kalan herkes daha da kendilerini kötü hissediyorlar. Ben bunlara Has Secret diyorum." sözleriyle stüdyoda uzun süren gülüşmeler yaşandı.

ESRA ELÖNÜ: "BANA GÖRE EN İYİ YAŞAM KOÇU AZRAİL’DİR"

Programın yaşam koçluğu, maneviyat ve başarı ilişkisininin tartışıldığı dakikalarında, Esra Elönü, "Çok fazla ’yaşa’, ’yaşa’, diyorlar ama insanları en çok rahatlatan şey ölümdür. Ölüm bütün insanları eşitliyor. Bana göre en büyük yaşam koçu bu yüzden Azrail’dir." sözlerine katılan Nihat Doğan, "En büyük başarı kendi ölümünü rabıta etmektir." şeklinde konuştu.

ESRA ELÖNÜ: "HERKES CUMHURİYET TARİHİNİ BİLMEK ZORUNDA DEĞİL"

Programın ilerleyen saatlerinde apolitik gençlik, cehalet ve fırsat eşitsizliği konuları hakkında konuşulurken, Nihat Doğan’ın, cumhuriyetin kuruluş tarihini bilmeyen üniversite öğrencilerini eleştirdiği cümleler ise yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Nihat Doğan’ın yorumuna karşılık "Herkes cumhuriyet tarihini bilmek zorunda değildir" diyen Esra Elönü’ye, Nihat Doğan’dan itiraz geldi:

ESRA ELÖNÜ: Herkes cumhuriyet tarihini bilmek zorunda değildir.

NİHAT DOĞAN: Bence zorundadır. Üniversiteye gelmiş bir genç bunu bilmek zorundadır.

ESRA ELÖNÜ: Değildir, nasıl zorundadır? Böyle bir kural mı vardır, cumhuriyetin tarihini bilecek diye? Hiç de zorunda değildir.

NİHAT DOĞAN: Onu bilme bunu bilme, neyi bilecek o zaman? Ne diye üniversite okudu bu çocuk yani?

ESRA ELÖNÜ: İyi insan olacaksa olabilir, ama Cumhuriyetin tarihini bilmek zorunda değil. Gençlerin apolitik olması çok doğal.

NİHAT DOĞAN: Nasıl doğal? Kusura bakma, o zaman da kendisinden olmayan iktidara geldiğinde arkasından sallamayacak.