Gündem
11 Eki 2012 09:13 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:15

YENİŞAFAK BASKINIYLA İLGİLİ ŞOK İTİRAF; "OPERASYONU TUNCAY ÖZKAN YÖNETTİ"

İstanbul eski Valisi Erol Çakır, Yeni Şafak gazetesine yapılan operasyonla ilgili şok suçlamalarda bulundu

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu’na bilgi veren eski İstanbul Valisi Erol Çakır, Yeni Şafak gazetesine yapılan operasyon, İHL öğrencilerinin başlarının zorla açtırılması, dönemin 1. Ordu Komutanları’nın emir ve talimatları konusunda birbirinden çarpıcı itiraflarda bulundu. İşte Çakır’ın iddialarından bazıları şöyle:

Özkan İstanbul yönetimine girdi!

Çakır, Yenişafak Gazetesi’ne yönelik baskın kararından haberi olmadığını anlatan Çakır, “Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan, İçişleri Bakanı (Rüştü Kazım Yücelen) ve Tuncay Özkan (Ergenekon’un tutuklu sanığı) toplantı yaparlardı. Bu toplantılarda İstanbul’la ilgili kararlar alıyorlardı. Orada alınan uygulanırdı” dedi.

Baskın kararlarını o üçlü aldı

Üçlünün aldığı kararlara örnekler veren Çakır, “Mesela Adil Serdar Saçan eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’nun oğlu Murat Aksu’nun evini arattı. Yine bu kararlar çerçevesinde Yeni Şafak Gazetesi bir yayına başlayacakmış, oraya operasyon yaptılar. Operasyon kararını Bakan Kazim Yücelen,Tuncay Özkan ve Adil Saçan verdi” şeklinde konuştu.

Problemli bir polis müdürüydü

Çakır, ismi Ergenekon, işkence ve kötü muamelelerle gündeme gelen  Adil Serdar Saçan’ın problemli  bir polis müdürü olduğunu ifade etti. Çakır “Adil Serdar Saçan, insanların ifadesini alıyor. Bu ifadeleri de kısmen resmiyete intikal ettiriyor kısmen de kendi arşivinde tutuyor. Saçan kişisel olacak ama bir müddet sonra valiye tertip yaptı” dedi. Yaklaşık 2 buçuk saat komisyona bilgi veren Çakır, İstanbul Emniyet Müdürlüğünde yasal olmayan bir yapı kurduğunu da itiraf etti.

Veli Küçük’le ortak olduk

Ergenekon sanığı Veli Küçük’ü tanıyıp tanımadığı sorulan Çakır, “2003’te emekli oldum. İmkanlarım iyi değildi. Eski özel kalem müdürüm aradı, güvenlik şirketi ile ilgili. Kabul ettim. Veli Küçük şirketlerin ortağıydı. Ortaklığımız 1 yıl sürdü. Hisselerimi satıp ayrıldım.” Çakır, o dönem İstanbul Büyükşehir’in Çin’e işadamları ile yapacağı geziyi iptal etmesinin kendisinden kaynaklanmadığını ileri sürdü.

İHL’LERLE İLGİLİ TÜRBAN  EMRİNİ ÇETİN DOĞAN VERDİ

“5 YILDA 5 değişik 1. Ordu Komutanı ile çalıştım” diyen Erol Çakır, “Çetin Doğan tüm İstanbul’da okullara türbanlı öğrenciler geliyor diye Milli Güvenlik dersine giren askerleri geri çekti. Türban brifingi emrini veren oydu. Birinci Ordu’dan bana gelen general Metin Yalçın (Balyoz davası tutuklu sanğı) türban brifingi verdi, gereğini yap dedi” diye konuştu. Dönemin İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey’in de kendisine gelerek İmam Hatip Okullarındaki öğrencilerin çoğunun türbanlı olduğunu anlattığını iddia eden Çakır, “Ben de kendisine İl Güvenlik Kurulu toplantısına katılıp bunu anlatmasını istedim. İl Güvenlik Kurulu toplantısında askerler bir türban brifingi verdi, İmam Hatiplerdeki türban sorununu gündeme getirdiler. 2002 yılının 2. sömestresi arasında olan bu gelişme ile idare göreve davet edildi” dedi. Çakır, türban konusunda yasaları uyguladığını savundu.

Eski İstanbul Valisi Erol Çakır, görev yaptığı dönemde İstanbul’u Dönemin içişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen ile dönemin Organize Müdürü Adil Serdar Saçan ve Gazeteci Tuncay Özkan’ın yönettiğini idda etti.