Gündem
21 Tem 2023 22:50 Son Güncelleme: 21 Tem 2023 22:51

Yeni virüs salgını kapımıza dayandı! DSÖ duyurdu

Koronavirüs salgınını geride bıraktığımız günlerde dünya yeni bir virüs tehdidi ile karşı karşıya. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), artan dang humması vakalarına dikkat çekerek 128 ülkede 400 milyona yakın vaka bildirildiğini açıkladı. Dang humması son 22 yılda 8 kat artış gösterdi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) tropikal hastalıklar biriminin direktörü Raman Velayudhan, BM Cenevre Ofisi'nin düzenlediği haftalık basın toplantısında, dang humması vakalarında son yıllarda gözlenen artış hakkında değerlendirmelerde bulundu.

SON 2 YILDA 8 KAT ARTTI

Velayudhan tarafından yapılan uyarıya göre, dünya nüfusunun yarısı, dang humması virüsünün sivrisinekler aracılığıyla bulaşma riskiyle karşı karşıya. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, 2000-2022 döneminde dang humması vakalarında büyük bir artış kaydedildi ve vaka sayıları 500 binden 4,2 milyona yükseldi. Bu durum, toplumların dikkatini ve önlemlerini artırmak için ciddi bir uyarı niteliğindedir.

Velayudhan, DSÖ'nün son yıllarda daha doğru figürlere ulaşmasıyla virüsle ilgili gerçek rakamların daha yüksek olabileceği konusunda uyardı.

TEK AŞI GELİŞTİRİLDİ

Dang hummasının yaklaşık 129 ülkeyi etkilediğine söyleyen Velayudhan, yılda yaklaşık 100 ile 400 milyon vakanın sağlık kuruluşlarına bildirildiğini aktardı.

Velayudhan, ortaya çıkan vakaların yüzde 80'inin semptomsuz olduğunu söylerken şu anda bu virüse karşın sadece Sanofi Pasteur'in aşı geliştirmiş olduğunu kaydetti.

VİRÜSE YAKALANANLAR 3 DOZ ALMASI LAZIM

Bu aşının yaklaşık 20 ülkede kullanılmak üzere tescil edildiğine dikkati çekilen Velayudhan, "Aşı, dang humması ile yalnızca bir kez enfekte olmuş bireyleri koruyor ve virüse yakalananların 3 doz alması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Velayudhan, dang hummasından kaynaklanan ölümlerin yılda 40 ila 70 bin arasında tahmin edildiğini ve bu ölümleri bildirmeyen çok sayıda ülke olduğunu söyledi.