Medya
02 Oca 2014 17:03 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:51

Yeni Şafak yazarı Leman'ın kapağını topa tuttu!

Leman'ın yolsuzluk operasyonu kapağında Bilal Erdoğan ve AKP'li gazetecileri tiye almasına Yeni Şafak yazarı Markar Esayan'dan sert eleştiriler geldi...

Bilal Erdoğan'ın gemisine binmek isteyen AKP'li gazeteciler ve yolsuzluk operasyonunda adı geçen Bakan'ların hivcedildiği kapağı eleştiren Yeni Şafak gazetesi yazarı Markar Esayan "Leman'ın sergilediği zihniyette ise, tarihin çöp tenekesine gitmekte olan kibri daha ustalıkla tekrarlamaktan öte yeni bir şey yok." dedi.

İşte Esayan'ın yazısındaki ilgili bölüm:

Son bir Leman kalkar bu limandan...

Leman Dergisi 'tarihi' bir kapak çalışması yapmış. 17 ve 25 Aralık darbesine karşı duran ve öne çıkan etkili yazarları 'yolsuzluk' gemisine binmeye çalışırlarken resmetmiş. Lakin karakter suikastı yapılan yazarlar, 'Kaptan' Bilal Erdoğan tarafından terk ediliyorlar. 'Gemicik bu, transatlantik değil, hepinizi alamayız' deniyor onlara. 'Mizah', kutsal kitaplardaki ortak tema olan Nuh'un Gemisi sembolü üzerine kurulmuş. Böylelikle, görebilenler için sadece bir karede, 90 yılın tüm zihniyeti ve ittifakları ortaya konuyor.

Hatta tüm bir radikal aydınlanma ve kolonyalizm tarihinin...

Yolsuzluk, dindar Başbakan, ailesi, darbeye karşı çıkan dindar, başörtülü ve erkek yazarlar ile aslında o mahalleden olmayan diğerlerini birleştiren bir gemiyle sembolize edilmiş. Böylelikle, Kutsal Kitap ve Kur'an'daki ayetler ters yüz edilmiş. Çürüdüğü için yok edilen dünyadan, yeni bir başlangıç yapmaya yelken açan Nuh'un Gemisi, bu yorumda 'gerçek' yüzleri ortaya çıkan dindarlar ve mahalle dışı 'işbirlikçilerinin' seküler dünyadan kovulmasının aracı olmuş.

Kapak, 1. Cumhuriyet'in kuruluş manifestosu gibi.

Gezi krizinde de benzer tema ortaya çıkmıştı. Gezi'den anlamlı bir muhalefetin filiz verip vermeyeceğini önemseyen birisi olarak, orada açığa çıkan tahayyülleri ve bu tahayyüllerin dile nasıl yansıdığını dikkatle takip etmiştim. Çünkü bir şeyin yeni ve orijinal olup olmadığını ancak ortaya çıkan dilin kendisinden anlayabilirsiniz.

İşte Esayan'ın topa tuttuğu Leman'ın o kapağı