Dünya
11 Mayıs 2024 22:44 Son Güncelleme: 11 Mayıs 2024 23:36

Yazar Salman Rüşdi'den İtalya Başbakanı Meloni'ye: 'Biraz büyü'

Araştırmacı gazeteci-yazar Saviano'ya 'hakaret' davası açan İtalya Başbakanı Meloni'yi eleştiren yazar Rüşdi, "Ben bu hanıma bir tavsiye vermek isterim: Daha az çocuksu ol ve büyü" diye konuştu.

Yazar Salman Rüşdi, İtalya Başbakanı ve faşist İtalya'nın Kardeşleri (FdI) partisi lideri Giorgia Meloni'nin araştırmacı gazeteci-yazar Roberto Saviano hakkında 'hakaret' iddiasıyla açtığı dava hakkında açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz yıl ABD'deki bir etkinlikte bıçaklı saldırıya uğrayan Britanyalı-ABD'li yazar Rüşdi, "Ben bu hanıma bir tavsiye vermek isterim: Daha az çocuksu ol ve büyü" diye konuştu.

İngiltere'nin The Telegraph gazetesinin aktardığına göre, İtalya'daki Torino Kitap Fuarı'nda 9 Mayıs Perşembe günü bir konuşma yapan Salman Rüşdi, "Kendi adıma riski göze alarak şunu söylemeliyim ki siyasetçilerin derisinin biraz kalınlaşması gerekiyor çünkü bugün bir siyasetçi büyük bir gücün yanında büyük bir yetkiye de sahip" ifadelerini kullandı. Rüşdi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dolayısıyla bazı insanların onlar hakkında doğrudan, hatta kötü bir şekilde, Roberto'nun yaptığı gibi kötü bir kelime de kullanarak konuşması normal. Ben bu hanıma bir tavsiye vermek istedim: Daha az çocuksu ol ve büyü."

NE OLMUŞTU?

Roberto Saviano, annesiyle birlikte Akdeniz'i geçmeye çalışırken hayatını kaybeden 6 aylık Gineli bir bebek hakkında bir televizyon kanalında yaptığı açıklama üzerine Meloni'ye 'hakaret' iddiasıyla hakim karşısına çıkmış, ekim ayında suçlu bulunmuştu.

Saviano, söz konusu programda, "(Meloni'nin söylediği) tüm bu saçmalıklar, deniz taksileri, (göçmenler için) kruvaziyerler... Tek söyleyebileceğim şu: P****r, nasıl yapabilirsiniz? Meloni, (Başbakan Yardımcısı ve Altyapı ve Ulaştırma Bakanı) Salvini: P****r" demişti. Meloni'nin henüz başbakan olmadan önce, muhalefette olduğu Ekim 2022'de açtığı dava üzerine Saviano'ya 1000 euroluk 'sembolik' bir para cezası verilmişti.

Araştırmacı gazeteci-yazar Roberto Saviano, adını 'Gomorra: Kan ve Suç İmparatorluğu' kitabıyla duyurmuştu. Kitapta Napoli'deki Camorra mafyası anlatılıyordu. Saviano, kitabın yayınladığı 2006 yılından bu yana 24 saat polis koruması altında yaşıyor ve ülkede sol siyasette önde gelen bir figür olarak biliniyor.