Dünya
20 Mayıs 2024 07:13 Son Güncelleme: 20 Mayıs 2024 09:09

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi hayatını kaybetti! Düşen helikopterden ilk görüntü geldi…

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Abdullahiyan helikopter kazasında hayatını kaybetti. Gece boyu devam eden arama kurtarma çalışmaları sonucunda, düşen helikopterin enkazına sabah saatlerinde ulaşıldı. İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhsin Mensuri, İbrahim Reisi ile birlikte diğer herkesin öldüğünü duyurdu. Öte yandan enkazdan ilk fotoğraflar da geldi. Fotoğraflarda helikopterin sadece kuyruğunun kaldığı görüldü.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin bulunduğu helikopter, zorlu hava koşulları nedeniyle Doğu Azerbaycan eyaletinde dağlık arazide kaza yaptı. Gece boyu devam eden arama kurtarma çalışmaları sonucunda, düşen helikopterin enkazına sabah saatlerinde ulaşıldı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın helikopter kazasında hayatını kaybettiği doğrulandı. Açıklama yapan İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhsin Mensuri, kazada diğer 8 kişinin de tamamının öldüğünü duyurdu.

HELİKOPTERİN SADECE KUYRUĞU KALMIŞ

Helikopterin enkazından ilk görüntüler geldi. Fotoğraflarda helikopterin tamamen yandığı, sadece kuyruğunun kaldığı görüldü.

KİM YÖNETİME GEÇECEK?

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhsin Mensuri, İran Anayasası'nın 131. maddesi uyarınca Dini Liderin onayıyla İran'ın geçici Cumhurbaşkanı olacak. İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mensuri'nin gelecek iki ay içinde bu görevi üstlenmesi bekleniyor. İran anayasasına göre 50 gün içinde yeni cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak.

KOORDİNATLAR PAYLAŞILMIŞTI

Cumhurbaşkanı Reisi dün helikopterle, İran-Azerbaycan sınırında bir barajın açılış törenine katılmıştı.

İran devlet televizyonu, Reisi'nin helikopterinin bölgeden dönerken sert iniş yapması suretiyle kaza meydana geldiğini; Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Doğu Azerbaycan Eyalet Valisi Malik Rahmeti ve Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim'in de helikopterde bulunduğunu duyurmuştu.

Arama kurtarma ekipleri, olumsuz hava şartları nedeniyle çalışmaların güçlükle sürdüğünü bildirmiş, İran, Türkiye'den havadan arama çalışması yapmak için insansız hava aracı (İHA) talep etmişti.

Türkiye'nin, İran Cumhurbaşkanı Reisi ve bazı yetkililerin geçirdiği helikopter kazasına ilişkin arama faaliyetlerinde görevlendirdiği Akıncı İHA, helikopterin enkazı olabileceği düşünülen ısı kaynağını tespit ederek koordinatlarını İran makamlarıyla paylaşmıştı.

AYETULLAH ALİ HAMANEY: AKSAMA OLMAYACAK

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, dün kaza haberi üzerine İran’ın başkenti Tahran’da Devrim Muhafızları Ordusu mensuplarının aileleriyle yaptığı görüşmede “Yüce Allah’a Sayın Cumhurbaşkanı ve yanındakilerin milletimize bağışlaması için dua ediyorum. İran halkı endişelenmesin, ülkenin işlerinde herhangi bir aksama olmayacak” demişti.

İBRAHİM REİSİ KİMDİR?

14 Aralık 1960’ta Meşhet şehrinin Noğan bölgesinde doğan İbrahim Reisi, ilkokulu Noğan’da yer alan Cevadiye İlkokulunda bitirmesinin ardından eğitimini Meşhet’te bulunan Nevvab İlmiye Medresesi’nde sürdürdü. Kısa bir zaman Nevvab İlmiye Medresesi’nde okumasının ardından din eğitimine Ayetullah Seyyid Muhammed Musevinejad’ın medresesinde devam eden İbrahim Reisi’nin ortaokulda Ayetullah Musevinijad ile başlayan hoca-öğrenci ilişkisi Ayetullah Musevinijad’ın yaşamını yitirmesine kadar devam etti.

Ayetullah Musevinejad’ın tavsiyesinin ardından din eğitimini Kum şehrinde yer alan Ayetullah Burucerdi Medresesi’nde devam eden İbrahim Reisi’nin yargı ve hukuka bakışının temeli Usul-ı Fıkıh dersi aldığı Ayetullah Şeyh Ali Mervi tarafından şekillendi.

Tahran’ın Şehit Mutahheri Yüksek Okulu’nda kısa bir süre eğitim alan İbrahim Reisi, ardından Huzistan vilayetinin Mescit Süleyman şehrinde Marksist gruplarla mücadele etmek adına Ayetullah Humeyni’nin Mescit Süleyman temsilcisi Şeyh Hadi Mervi’nin yardımcısı olarak görev aldı. Mescit Süleyman şehrindeki görevinin bitmesinin ardından Horasan vilayetine geri dönerek Şahrud şehrinde “0-2 Siyasî İdeolojik Eğitim Karargâhları Mecmuası” adında ideolojik eğitim merkezini kuran İbrahim Reisi, bu merkezin müdürlüğünü yapmasının ardından, dönemin Devrim’in Başsavcısı Ayetullah Ali Kudusi’nin talebinin ardından Tahran’a gider ve 1980’de Kerec şehrinin başsavcısı olur.

1 yıl bu görevi yaptıktan sonra 1981’de Hamadan şehri başsavcılığı görevinin de üstlenen 20 yaşındaki İbrahim Reisi, aynı anda hem Hamadan hem de Kerec kentinin başsavcısı olur. 1985’te Tahran’ın Başsavcı Vekili, 1989’da Tahran Başsavcısı, 1995’te Teftiş Kurumu Başkanı, 2005’te Yargı Erki Başkanı Birinci Yardımcısı, 2006’da Din Adamlarına Özel Mahkemenin Başsavcısı ve 2015’te Ülke Başsavcısı olan İbrahim Reisi, bu görevleriyle beraber 4 ve 5. dönem Uzmanlar Meclisi üyeliği ve İyiliğe Emretmek ve Kötülükten Menetmek İhyası Karargâhı’nın Sekreterliği yaptı.

Dinî eğitim ile beraber Şehit Mutahhari Üniversitesi Hukuk Bölümü’nde sivil eğitimine de devam eden İbrahim Reisi, bu üniversiteden doktora derecesiyle mezun olmasının ardından Şehit Mutahhari Üniversitesi, İmam Sadık Üniversitesi ve Nevvab Yüksek İlmiye Medresesi’nde ders vermeye başlar.

18 Haziran 2021’de İran'da yapılan seçimlerde muhafazakarların adayı olarak seçime girdi. Yargı Erki Başkanlığı yapan İbrahim Reisi, 28 milyon 600 bin oydan 17 milyon 800 binini alarak İran’da seçimleri kazandı.