Gündem
03 Nis 2013 16:15 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:07

YASAKLI SANATÇIYDI, AKİL ADAM OLDU

Hükümetin açıkladığı 63 kişilik Akil İnsanlar Heyeti'nde dikkat çeken isimler bulunuyor.

Hükümet 63 kişilik Akil İnsanlar Heyeti’nin üyelerini belirledi. Aralarında, Orhan Gencebay, Baskın Oran, Lale Mansur, Orhan Gencebay, Hülya Koçyiğit, Kadir İnanır, Yılmaz Erdoğan, Rifat Hisarcıklıoğlu, Abdurrahman Dilipak, Etyen Mahçupyan, İzzettin Doğan, Arzuhan Doğan Yalçındağ ve Lami Özgen ile Öztürk Türkdoğan gibi isimlerin yer aldığı üyeler bölgelere göre görevlendirildi.

KARAMSARLIK, İNTİHAR...
10 yıl öncesine kadar şarkıları TRT'de, halkı içmeye ve intihara teşvik ettiği, karamsarlık yarattığı ve insanların ruh halini bozduğu gibi gereklerle yasaklanan Orhan Gencebay da Karadeniz Bölgesi Akil İnsanlar listesinde kendisine yer buldu.

ORHAN BABA'NIN TRT İSYANI
Orhan Gencebay da şarkılarının TRT'de yayınlanmamsıyla ilgili verdiği bir röportajda, "TRT’nin bana karşı bir intikam hissi mi var, yoksa bilmediğimiz gizli bir yasak mı var, bilemiyorum… Benim halkımın kanalı, gönül dostlarının izlediği ekran… Neler olup bittiğini bilemiyorum ama üzüldüğümü söyleyebilirim. TRT’yle ilgilenmek amacıyla söylemiyorum ve bu saatten sonra hiç de ilgilenmeye niyetim yok ama bu tarz şeylerin olması rahatsız edici." demişti.

ÖZEL PROGRAM
TRT de, geçtiğimiz darbe döneminde ‘yayınlanamaz’ kararı verdiği ‘Yasaklı Şarkılar’a iadeiitibar yaparak, özel bir program hazırlamıştı.

ORHAN GENCEBAY'IN SANATI
Arabesk müzik olarak adlandırılan, fakat kendisinin bu terimi "yanlıştır ve eksiktir" gerekçesiyle reddedip Serbest Türk müziği, özgür Türk müziği, serbest çalışmalar ve Gencebay müziği gibi kavramlarla adlandırdığı, 1960'larda yayılan Türk müziği tarzının yaratıcı ve öncülerindendir. Gencebay, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısıdır.