Gündem
19 Oca 2012 15:32 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:14

YARGI PAKETİNE MEDYA DERNEĞİNDEN DESTEK!

Bu düzenlemelerin yakın zamanda meclise sunulup kabul edilmesi beklenmektedir.

"Adalet Bakanlığı'nın hazırlamış olduğu yargı sürecini hızlandırma paketinde, mesleki faaliyetlerinden dolayı kamu davası açılmış gazetecilerin davalarının ertelenecek olması basın ve ifade özgürlüğü adına olumlu bir gelişmedir." diyen Medya Derneği'nden, Adalet Bakanlığın'na destek verdi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in bir basın toplantısı ile duyurusunu yaptığı pakette yer alan düzenlemelere göre, basın ve yayın yoluyla ya da sair düşünce açıklaması yöntemleriyle işlenen suçlarda açılan, adli para cezası ya da 5 yıla kadar hapis cezası gerektiren soruşturmalar, kovuşturmalar ve infaz hükümleri ertelenecek. Erteleme kararından itibaren 3 yıl içinde kişi aynı suçu işlemezse dosya işlemden kaldırılacak. Suç işlenirse soruşturmaya, kovuşturmaya veya hükmün infazına karar verilecek. Bunun yanında yayınların 15 günden 1 aya kadar durdurulmasına imkân tanıyan TMK maddesi kaldırılıyor. Hakkında yasaklama ve toplatma kararı verilmiş olan yayınlarla ilgili, mahkemelerce yeni bir yasaklama veya toplatma kararı verilmemiş olması durumunda ise daha önceki tüm toplatma kararları hükümsüz sayılıyor.

Bu düzenlemelerin yakın zamanda meclise sunulup kabul edilmesi beklenmektedir. Basın suçlarına bir tür af niteliği taşıyan bu düzenlemelerin kalıcı hale gelmesi ise yasa koyucu yetkililerin birinci önceliği olmalıdır. Bunun için hazırlanmakta olan yeni anayasanın en temel maddelerinden birisi, basın ve ifade özgürlüğü hakkı olmalıdır. TCK ve TMK'nın gazetecileri ilgilendiren maddeleri daha demokratik bir şekilde yeniden düzenlenmelidir. Hepsinden önemlisi ise basın ve ifade özgürlüğünü ilgilendiren yasaların uygulanmasında demokrasi, fikir ve ifade özgürlükleri temel alınmalıdır.