Medya
23 Ara 2010 09:13 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:54

YAPRAK DÖKÜMÜ DİZİSİNİN AFİŞİNDE YERALAN AĞAÇ NASIL VE NEREDE BULUNDU?

‘Yaprak Dökümü' dizisi 29 Aralık'ta nasıl bir ‘final' yapıp ekrana veda edecek?

YAPRAK DÖKÜMÜ NASIL BiTECEK?

Finalin çekildiği meşe ağacının altında istiareye yattım. Ve ‘Yaprak Dökümü’ne ‘son’ yazdım. Ne senaryoyu okudum, ne final bölümünü seyrettim ne de ekipten birini zorla konuşturdum. Kendime göre bir ‘final’ yazdım
Her çarşamba milyonları ekran karşısına kilitleyen ‘Yaprak Dökümü”nde sona gelindi. Kanal D’nin reyting rekortmeni dizisi haftaya ‘final’ yapıp, ekrana  veda edecek.

Sonuçta ‘Yaprak Dökümü’, Reşat Nuri Güntekin’in aynı adlı ölümsüz eserinden televizyona uyarlanan bir dizi.
Yani, ‘başı’ da ‘sonu’ da belli.

Reşat Nuri Güntekin, bir memur ailesinin gelir darlığı ve ahlak düşkünlüğü içerisinde parçalanıp çöküşünü anlattığı öyküsünü şöyle bitirmişti: “Hayriye Hanım, Dolap Sokağı’ndaki evi kiraya vermiş. Ayşe ile beraber Leyla’nın Taksim’deki apartmanına taşınmıştı.

Ali Rıza Bey’e bu apartmanda güneşe ve denize karşı güzel bir oda hazırlamışlardı. İhtiyar adam, rahata ve bol yiyeceğe kavuşunca kısa zamanda düzeldi. Elinde bastonuyla evin içinde dolaşıyor, dilinin tutukluğuna bakmadan Leyla’nın papağanına lisan dersi vermeye çalışıyordu.
Evde oturmaktan sıkıldığı vakit onu tertemiz giydiriyorlar, açık bir arabaya bindirerek hava almaya gönderiyorlardı.

Ali Rıza Bey, o günlerde, bayram elbiseleriyle bayram beşiğine binmiş çocuklar kadar neşelidir. Yalnız, sokaklardaki kalabalığın içinde ara sıra eski kahve arkadaşlarından bazıları ile göz göze gelmese.”

Çarşamba sabahı İstanbul’dan Babaeski’ye gidene kadar bir solukta yeniden okuduğum ‘Yaprak Dökümü’ kitabındaki ‘son’ böyle.

132 sayfadan 174 bölüm dizi
 Buna rağmen ‘Yaprak Dökümü’ fanatiklerinin şu günlerde yanıtını merak ettiği bir soru var; o da dizinin nasıl biteceği.
Çünkü Reşat Nuri Güntekin’in topu topu 132 sayfalık öyküsünden 174 bölüm süren bir dizi çıkarmayı başaran senaristlerin ‘Yaprak Dökümü’ne sürpriz bir final yazması söz konusu. Peki ‘Yaprak Dökümü’  29 Aralık’ta nasıl bir ‘final’ yapıp ekrana veda edecek?
Ay Yapım, ‘Yaprak Dökümü’nün oyuncularına yasak koyduğu için onlar da adeta ağızlarına fermuar çekti. Ser verip, sır vermiyorlar, dizinin nasıl biteceği konusunda tek kelime etmiyorlar.
Senaristler Ece Yörenç ve Melek Gencoğlu’nun yazdığı finalin nasıl olacağını herkes haftaya çarşamba akşamı öğrenecek.
‘Yaprak Dökümü’nün ‘sonu’nu öğrenmek için soluğu Kırklareli’nin Pehlivanköy İlçesi’nde aldım.
Amacım İstanbul’da dizinin finaline dair aldığım bilgilere, ‘olay mahalli’nden taze bilgiler ekleyip, kendime göre bir final yazmaktı.

‘Ali Rıza’nın rüyası gerçekleşti!
‘Yaprak Dökümü’nün finalinin çekildiği meşe ağacının altında istiareye yattım. Ve sonunda ‘Yaprak Dökümü’ne şöyle bir ‘son’ yazdım.
Daha önce de bazı dizilerin merakla beklenen ‘son’larını yazdığım için beni tefe koyanlara şunu hatırlatmakta yarar görüyorum:
Ne senaryoyu okudum, ne final bölümünü seyrettim ne de ekipten birini zorla konuşturdum.
İstanbul’da ve Babaeski’den aldığım bilgiler ışığında kendime göre bir ‘final’ yazdım. İlk senaryo denememin başarılı olup  olmadığı haftaya çarşamba ortaya çıkacak.
‘Ali Rıza Bey’in rüyası, ailesinin bütün fertlerini bir araya toplamaktır. Sonunda ‘Ali Rıza’nın rüyası gerçekleşir, ailesini o ağacın altında toplar. Hepsiyle tek tek öpüşüp, hasretle kucaklaşır.
Yıllar sonra da olsa artık bütün çocukları dizinin dibindedir. Hepsini defalarca öper, öper, öper.
Ve ‘Ali Rıza Bey’, sadece aile fertlerini değil, ‘Yaprak Dökümü’nü izleyecek milyonları gözyaşına boğacak duygusal bir konuşma yapar.
The end.

O AĞAÇ NASIL BULUNDU?
‘Yaprak Dökümü’ dizisinin son bölümünün çekildiği ağaç, bizim gazetenin Bağcılar’daki merkezinden tam 215 kilometre uzakta bir yerde. Kırklareli’nin Pehlivanköy ilçesinin çıkışındaki Fazlı Malkoç Köyü’ndeki bir tarlada. Peki İstanbul’dan onca uzakta, Kırklareli ile Edirne sınırındaki bu ağacı Ay Yapım nasıl buldu?

Söylenen o ki, yapım şirketi, aradıkları ağacın özelliklerini TCDD’nin makinistlerine tarif edip, “Böyle bir ağaç gördüğünüzde fotoğrafını çekip bize verir misiniz?” diye ricada bulundu. Bu hatta çalışan trenlerin makinistlerinden biri de ‘Yaprak Dökümü’nün bu ağacını görüp, Ay Yapım’a haber verdi:
“Aradığınız ağacı buldum. Kırklareli  Edirne sınırında, tren yoluna 100 metre, kara yoluna ise 10-15  metre mesafede etrafı boş bir tarlanın üzerinde.”

Ali EYÜBOĞLU / MİLLİYET