Medya
27 Eyl 2013 13:42 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:40

YAPMA BE, GİTME BE DAYI!

Medyaradar sinema-tv yazarı Murat Tolga Şen, 77 yaşında hayata gözlerini yuman usta oyuncu Tuncel Kurtiz için yazdı...

Ölüm Allah'ın emri, hepimiz yolcuyuz... Sadri (Alışık) Baba'nın repliğinde olduğu gibi; hoşbeşler, muhabbetler, falanlar, filanlarla geçecek bir ömür ve zamanı geldiğinde "gidiyorum, elveda" şarkısını söyleyerek çekip gideceğiz. O zaman bu matem niye?
 
Ama işte... Bazı adamlara/kadınlara ölmek yakışmıyor. Onlar öyle dimdik yaşıyorlar ve gözlerindeki ışıkla öyle bir fenerlik yapıyor ki bizim gibilere, öldüklerinde bir yetimlik, öksüzlük, yalnız kalmışlık...
 
Bodrum'da tekne turundayım, hayatımın en keyifli günlerinden biri... Ama bu memleket adamın keyfini bozmadan duramaz ya bugün de Tuncel Kurtiz'in ölümüyle bulutlandı her yer.
 
Onu "Ramiz dayı" olarak tanıdınız ama aslında çok daha fazlası...
 
Tuncel Kurtiz, Şubat 1936, İzmit doğumlu, hemşehri olmaktan gurur duyduğum biri...
 
Üniversitede kısa bir süre hukuk fakültesinde, daha sonra ise filoloji, felsefe, psikoloji ve sanat tarihi bölümlerinde okudu; ancak aklı bambaşka yerlerde bir öğrenci olarak nam saldığından hiçbirinden mezun olamadı. 1959 yılında Dormen Tiyatrosu'nda oyunculuğa başlayan sanatçı, sinema filmlerinde rol aldı. Sürü filmiyle zirveye çıktı ve bu yüzden de uzun süre yasaklı biri olarak yaşamak zorunda kaldı. 1981 Antalya Altın Portakal Film Festivalinde en iyi senaryo ödülünü Nurettin Sezer ile birlikte kaleme aldığı Gül Hasan filminin senaryosuyla kazandı.
 
Edremit'in Çamlıbel kasabasında eşi ve kayın biraderi ile birlikte işletmekte olduğu Zeytinbağı adlı butik otelde dostlarını ağırlayarak Tuncel Kurtiz ve Dostları adlı bir program da yaptı. Aynı yıl BBC'nin Hayat (Life) belgeselini seslendirdi. Birçok ulusal ve uluslararası ödülünün yanı sıra, Ekim 2011'de 48. Altın Portakal Film Festivali'nde Yaşam Boyu Onur Ödülü aldı.
 
Ben Sürü'nün Hamo'su, siz Ezel'in Ramiz Karaeski'si olarak bilin ama şunu bilin ki bugün bizim sinemamızın/tiyatromuzun/televizyonumuzun en has insanlarından birini kaybettik.
 
Dursa daha çok şey yapardı ama hepimiz için çok şey yaptıktan sonra gitti. Kendini ölümsüz yapacak her şeyi bize bırakarak. Güle güle Hamo, güle güle Ramiz Dayı... Nurlar/ ışıklar içinde uyu.
 
MURAT TOLGA ŞEN /murattolga@gmail.com