Dünya
21 Nis 2023 20:30 Son Güncelleme: 21 Nis 2023 20:47

Yangın yerine dönen ülkeden günler sonra beklenen haber

Sudan ordusuyla çatışan Hızlı Destek Güçleri, Ramazan Bayramı sebebiyle 72 saatlik bir ateşkes konusunda anlaşırken, Dünya Sağlık Örgütü bölgedeki son duruma ilişkin açıklama yaptı. DSÖ, çatışmalarda can kaybının 413'e yükseldiğini belirtti.

Sudan ordusuyla çatışan paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) açıklama yaparak "uluslararası, bölgesel ve yerel mutabakatlara dayanarak, bu sabah 06.00'dan itibaren ateşkes konusunda anlaşıldığını" duyurdu. Açıklamada ateşkesin vatandaşları tahliye etmek amacıyla insani koridorların açılacağı belirtildi.

HARTUM'DA SİLAH SESLERİ

15 Nisan'da başlayan çatışmalarda, ateşkesten önce başkent Hartum'da silah seslerinin duyulduğu ve bazı bölgelerden dumanlar yükseldiği görüldü. Sudan ordusunun komutanı Abdulfettah el-Burhan, çatışmanın başlamasından bu yana yaptığı ilk konuşmada ordunun sivil yönetime geçişte kararlı olduğunu ifade etti.

İNSANİ YARDIM GÖREVLİSİ HAYATINI KAYBETTİ

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) tarafından yapılan açıklamada ise, 1 insani yardım görevlisinin çapraz ateşte yaşamını yitirdiği bildirildi. Söz konusu görevlinin ailesiyle birlikte Hartum'un güneybatısındaki El-Obeid kasabası yakınlarında seyahat ederken vurulduğu aktarıldı. IOM Genel Direktörü Antonio Vitorino, "İnsani yardım meslektaşımızın ölümü beni derinden üzdü. Eşi, yeni doğan çocuğu ve Sudan'daki ekibimizin acısını paylaşıyorum" ifadelerini kullandı.

CAN KAYBI 413'E ÇIKTI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris yaptığı açıklamada, 20 bin civarında kişinin komşu Çad'a geçtiği çatışmalar nedeniyle en az 413 kişinin hayatını kaybettiğini, 3 bin 551 kişinin de yaralandığını duyurdu. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, hastanelere ve diğer ilgili hizmetlere yönelik saldırıları "üzüntü verici" olarak nitelendirirken, yaklaşık bir hafta süren çatışmaların "derhal durdurulması" çağrısında bulundu.

"HALK TIBBİ BAKIM HİZMETLERİNDEN MAHRUM"

Ghebreyesus, "Bu kınanması gereken şiddet eylemleri, yalnızca sağlık çalışanlarının hayatlarını tehlikeye atmakla kalmıyor, aynı zamanda savunmasız durumdaki halkı temel tıbbi bakım hizmetlerinden mahrum bırakıyor" ifadelerini kullandı.

ATEŞKESLER İHLAL EDİLMİŞTİ

Ordu ve RSF arasında yardımların ulaştırılması ve tahliyeler için ilk kez 18 Nisan'da 24 saatlik ateşkes ilan edilmiş, ancak her iki taraf da ateşkesi ihlal etmişti. 19 Nisan'da yerel saatle 18.00'de ikinci kez 24 saatlik ateşkes kararı verilmiş, taraflar ateşkese uyacaklarını açıklarken, farklı noktalardan patlama ve silah sesleri yükselmişti. RSF, son olarak 21 Nisan'dan itibaren Ramazan Bayramı ve sivillerin tahliyesi için 3 günlük ateşkes çağrısında bulunmuştu.

ÇATIŞMALAR 15 NİSAN'DA BAŞLADI

Sudan'da 15 Nisan'da Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan liderliğindeki ordu ile konseyin başkan yardımcısı Orgeneral Mohammed Hamdan Dagalo tarafından yönetilen RSF arasında çatışmalar başlamıştı. El-Burhan, isyancılarla savaşmak için kurulan RSF'nin bağımsız bir güç olarak hareket etmesini engellemek amacıyla orduya katılması gerektiğini belirtirken, RSF'nin başındaki Dagalo ise bunun sivil bir yönetimle gerçekleştirilmesi gerektiğini savunuyor.