Gündem
05 Mayıs 2012 09:38 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:37

VİCDANIN NİYE 35 YIL BOYUNCA BEKLEDİ HALİL?

Kanlı 1 Mayıs polemiğini başlatan Taraf yazarı Halil Berktay ile dönemin önemli sol kadrolarından olan Bülent Uluer, CNN Türk'te tartıştı...

Gündemin hararetli tartışmalarından biri olan kanlı 1 Mayıs polemiği CNN Türk ekranlarında ilginç bir yayına sahne oldu. Taraf yazarı Halil Berktay'ın 34 kişinin hayatını kaybettiği provakasyonun devlet tertibi değil sol içi çatışma sonucu yaşandığını iddia etmesiyle başlayan tartışma Şirin Payzın'ın hazırladığı Ne Oluyor?'da mercek altına alındı.

"DEVLET TERTİBİ İDDİALARI PALAVRADIR!"

Tartışmanın kapısını aralayan Halil Berktay'ın katıldığı programda dönemin önemli sol kadrolarından olan Bülent Uluer da söz aldı. Berktay ile Uluer, canlı yayında Taksim meydanını resmeden bir grafik üzerinde 1977 1 Mayıs günü yaşananları anlattılar. Berktay iddialarını tekrarlarken derin devlet senaryolarını "palavra" olarak niteledi. "Devleti kayıtmamak adına her şeyi devletten bilmek doğru değil" diyen Berktay, 12 Eylül iddianamesindeki 1 Mayıs soruşturmasından haberi olmadığını ve aslında bu konuyla çok da ilgilenmediğini söyledi. "Belkıs Kılıçkaya aradı Habertürk'ten, 1 Mayıs'ı sordu ben de düşündüklerimi söyledim, özel bir amacım yoktu" diyen Berktay farklı bir niyetinin olmadığını vurguladı.

"NEDEN VİCDANIN 35 YIL BOYUNCA BEKLEDİ HALİL?"

Ölümlerin kesinlikle kontrgerilla faaliyeti olduğunu söyleyen Bülent Uluer, hayatını kaybedenlerin Dev-Genç ve Kurtuluş örgütlerinin kortejinde bulunduğunu, bu grupların da herhangi bir çatışma ya da gerilim içinde olmadığını kaydetti. "Madem sol içi çatışmaydı neden ölenler çatışan gruplardan değil?" diye soran Uluer, kitlenin üzerine ateş açıldığını ancak bunun hedef gözetilmeden yapıldığını belirtirken panzerlerin yol açtığı paniğin ölümlere yol açtığını vurguladı. Uluer, "bizim ve solun 12 Eylül öncesi yaptığı hiç bir eylem gizli kalmadı. Zaten aramıza sızan muhbirler ajanlar vardı, içimizden çıkan itirafçılar oldu, sorguda çözülenler oldu. Nasıl oluyor da bu kadar önemli ve tarihi bir provakasyonu sol yaptı da bu ortaya çıkmadı? Bu mümkün mü?" derken Halil Berktay'a yüklendi. "Neden vicdanın 35 yıl boyunca bekledi Halil?" diye soran Uluer "egemenlerin komplolarını aklayan, ezilenlere mal eden bir süreç mi yaşanacak? Bu tartışma neden tam da 12 Eylül iddianamesi açıklanırken başlatıldı?" diye ekledi.