Gündem
04 Nis 2013 17:42 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:07

ÜNLÜ YAZARDAN ŞOK TWİT; ÜÇ BEŞ AYLIK ÖMRÜM KALDI!

İskoç yazar Iain Banks, safrakesesi kanserine yakalandığını ve muhtemelen bir yıldan daha az ömrünün kaldığını yürek burkan bir açıklamayla duyurdu.

Türkçede “Rock Laneti” (Espedair Street), “Kanal Düşleri” (Canal Dreams), “Eşekarısı Fabrikası” (The Wasp Factory), “Camda Yürümek” (Walking on Glass) adlı romanlarıyla tanınan Banks’in web sitesinde yayınladığı açıklama şöyle:

“Resmen çok keyifsizim. Safra kanalı tıkanıklığı nedeniyle maruz kaldığım sarılık hastalığım bir dizi ameliyat sonrasında tedricen iyileşiyor, ama—ortaya çıktı ki—sorunlarımın en küçüğüymüş bu.

Ocak ayında vücudumda bir yara belirdiğinde önce bir şeylerin ters gittiğinden kuşkulansam da bunu ayın başında yazmaya başlamış, dolayısıyla bütün gün günü klavyeye çökmüş olarak geçirmeme bağlayıp görmezden gelmiştim. Yara şubat ortası itibariyle hâlâ geçmeyince başvurduğum pratisyen hekim sarılık teşhisi koydu. Kan testleri, ultrason taraması ve müteakip bir tomografi, mart ayının başında tüyler ürpertici gerçeği tüm açıklığıyla ortaya koydu.

Kanserim. Safrakesemde başladı, karaciğerimin her iki lobuna, ve muhtemelen pankreasıma ve bazı lenf bezlerine yayıldı. Ayrıca aynı hacimdeki bir grup ana kan damarının çevresinde bir tümör oluşmuş durumda ki bu da uzun ya da kısa vadede tümörlerin alınmasına yönelik bir ameliyat ihtimalini ortadan kaldırıyor.

Uzun lafın kısası, korkarım safrakesesi kanserinin son aşamasında bir hasta olarak artık “üç-beş aylık” bir ömrüm kaldığı düşünülüyor, bir yıldan daha fazla yaşamam ise hemen hemen imkânsız. Hâliyle “The Quarry”, benim son kitabım olacak gibi görünüyor.

Sonuç olarak daha önce planlanmış kamusal etkinlikleri iptal ettim ve hayat arkadaşım Adele’e beni dul eşim olarak onurlandırmak isteyip istemeyeceğini sordum (kusura bakmayın—tatsız mizahın bize iyi geldiğini keşfediyoruz). Bu süre bittiğinde evli ve kısa bir balayına çıkmış olacağız. Ama kalan zamanımı dost ve yakınlarımızı görerek, bizim için çok şey ifade yerleri ziyaret ederek geçireceğiz. Bu arada destansı yayıncılarım yeni romanımın kitabevlerine ulaştığını göreyim diye yayın tarihini dört ay kadar öne çekmek için ellerinden geleni yapıyor.

Kalan zamanı uzatmak üzere bir kemoterapi tedavisinden geçme ihtimali de var. Ancak bu da hâlâ artılarını eksilerini değerlendirdiğimiz bir şey ve zaten sarılık daha da ve anlamlı ölçüde gerileyene kadar uygulanması ihtimaldışı.

Son olarak pratisyen hekimimden başlayarak sürece dahil olan bütün sağlık ekiplerinin gösterdiği profesyonelliğin—ve İskoçya’daki Ulusal Sağlık Hizmetleri’nin kaynaklarını harekete geçirme hızının—istisnai ve hizmet standardının etkileyici olduğunu eklemek isterim. Tek üzüldüğümüz konu nihai sonucun umut verici olmaması.”


RADİKAL