Medya
25 Tem 2012 07:29 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:57

UNIVERSAL CHANNEL SIR GİBİ KAYBOLDU!

Milliyet yazarı Sina Koloğlu, dünyaca ünlü film ve dizileri yayınlayan Universal Channel'ın yayınının neden kesildiğini araştırdı ve yazdı.

Bir okurumun uyarısı  üzerine merak edip sordum.  Universal Channel D-Smart ve  Teledünya’da yayındaydı. Okurum yayının kesildiğini ve işlemin RTÜK 6112 sayılı Kanunun 29/3 maddesine göre yapıldığının ekranda yazdığını   söyledi. Bu notu Teledünya’da  görmüş. D-Smart’a baktım Universal Channel yerinde yoktu. Kanalın sayfasında hâlâ her iki platformda yayında olduğu    görülüyordu. Okurum kanalın, Teledünya’da yeniden yayında  olduğunu (20 Temmuz günü)  söyledi. Peki D-Smart’ta durum neydi?

D-smart RTÜK’e müracaat etmiş
D-Smart, platformunda yer alan söz konusu kanalın durumuyla ilgili RTÜK’e müracaatta bulunmuş. RTÜK de incelemiş ve yukarıdaki maddeye göre yayını iptal etmiş. Nedir peki bu madde; “Platform ve altyapı işletmecileri, Üst Kurul’dan yayın lisansı almayan veya yayın lisansı iptal edilen medya hizmet sağlayıcılarla Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu uluslararası andlaşmalar ve bu kanun hükümlerine aykırı yayın yaptığı Üst Kurul’ca tespit edilen bir başka ülkenin yargı yetkisi altındaki medya hizmet sağlayıcılarının yayın hizmetlerinin iletimini, Üst Kurul kararının tebliğini müteakiben durdurur. Tebliğe rağmen yayın hizmetlerinin iletimini durdurmayan işletmecinin yayın iletim yetkisi iptal edilir ve bu durum Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna bildirilir.” Her iki tarafa şu soruyu sordum; Universal Channel’ın bu maddede yer alan hangi bölümlerle ilgili yayını iptal oldu. Kanal, yayın lisansı mı almamış? Kanun  hükümlerine aykırı yayın yaptığı mı tespit edilmiş kanalın?

Gerekçe var, açıklama sonra
RTÜK cephesinde durum, anladığım kadarıyla şöyle; bir platform kurula başvurmuş lisans durumuyla ilgili kanalın, RTÜK de işlemi tesis etmiş. Peki D-Smart cephesinde durum nedir? “Kanalın yayını belirttiğimiz nedenle (yani söz konusu madde) kapanmıştır. Kanalın durumuyla ilgili olarak yeni ve somut bir gelişme olduğunda bilgi vereceğiz” deniliyor. Yani madde var, yayını iptal edilen kanal var, sadece belirsiz olan buna neden olan durum. Anlayacağınız Universal Channel sır gibi kanal!

Sina Koloğlu/Milliyet Cadde