Güncel
22 Kas 2016 22:31 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 18:36

UNICEF fotoğraf sergisi

- UNICEF Türkiye Başkanı Duamelle:- "(Suriyeli çocuklar) Dileğim, bir an evvel kendi ülkelerinde barış olsun ki, sağ salim bir şekilde geri dönebilsinler. Mümkün olduğu kadar kapsamlı bir şekilde eğitimlerine devam edebilsinler. Barışçıl bir çevrede olsunlar"- "Türkiye, bu kadar fazla sayıda...

ANKARA (AA) - Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Türkiye Başkanı Philippe Duamelle, Suriyeli çocukların ülkelerine dönmesi temennisinde bulunarak, "Dileğim, bir an evvel kendi ülkelerinde barış olsun ki sağ salim bir şekilde geri dönebilsinler. Mümkün olduğu kadar kapsamlı bir şekilde eğitimlerine devam edebilsinler. Barışçıl bir çevrede olsunlar." diye konuştu.

UNICEF'in 70. yılı dolayısıyla CerModern Sanat Merkezi'nde, "70 Yıldır Her Çocuk İçin" konulu fotoğraf sergisi açıldı. Açılışa, UNICEF Türkiye Başkanı Duamelle'nin yanı sıra sergiye fotoğrafları ile katkı sağlayan Reza Deghati, Coşkun Aral, Ozan-Oğuz Sağdıç, Tamer Yılmaz ve UNICEF iyi niyet elçisi, sinema ve dizi oyuncusu Tuba Büyüküstün de katıldı. Gecenin sunuculuğunu ise Burcu Esmersoy gerçekleştirdi.

Duamelle, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl UNICEF'in 70. yılının kutlandığını hatırlatarak, Türkiye'de de ilk kez böyle bir organizasyonun gerçekleştirildiğini ifade etti. Sergide hem Türkiye hem de dünya çapında 9 ünlü fotoğraf sanatçısının eserlerinin yer aldığını belirten Duamelle, "70. yıl dönümümüzü kutladığımız için 70 fotoğrafta sanatçılar çocuklarla ilgili vizyonlarını, dileklerini, arzularını kendi görüşlerine göre ifade ettiler." dedi.

- "Türkiye, takdire şayan çabalar gösteriyor"

UNICEF'in bundan 70 yıl önce çatışmalar, yoksulluk, eşitsizlik ve ayrımcılıktan mağdur olan çocukların hayatlarında fark yaratabilmek amacıyla kurulduğunu vurgulayan Duamelle, Türkiye'ye akın akın gelen Suriyeli çocuklara yönelik de çalışmalar yürüttüğünü kaydetti.

Duamelle, "Türkiye, bu kadar fazla sayıda mülteciye bu kadar cömert bir şekilde kucak açıp, onları ağırladığı için gerçekten çok takdire şayan çabalar gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Suriyeli çocukların geleceğine yönelik temennide bulunan Duamelle, "Dileğim, bir an evvel kendi ülkelerinde barış olsun ki, sağ salim bir şekilde geri dönebilsinler. Mümkün olduğu kadar kapsamlı bir şekilde eğitimlerine devam edebilsinler. Barışçıl bir çevrede olsunlar. Onlara yeni, iyi bir hayat diliyoruz. Kendi yetişkinlik hayatlarına en iyi şekilde hazırlanabilmelerini diliyoruz." diye konuştu.

- Şinasi Sahnesi'nde "çocuk" galası

Duamelle, fotoğraf sergisinin açılış töreninde yaptığı konuşmada ise sergiye eserleri ile katkı sağlayan 9 fotoğraf sanatçısına teşekkür etti.

UNICEF'in 70. yıl dönümü dolayısıyla Türkiye'de bu sergi ile bir dizi etkinliğin daha düzenleneceğini aktaran Duamelle, "9 Aralık'ta Ankara'daki Şinasi Sahnesi'nde özel bir çocuk performans galası gerçekleştirilecek. UNICEF Türkiye Milli Komitesi, 14 Aralık'ta Hilton Oteli'nde bir fon yaratma akşam yemeği düzenleyecek." şeklinde konuştu.

- "UNICEF, Türkiye ile çocuklar için çok daha fazlasını yapabilir"

Dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı Reza Deghati de yaptığı konuşmada, çocukları önemsemesi ve bunu fotoğraflarına yansıtmasına yönelik hislerini dile getirdi. "Bizler konforlu hayatlarımızdan ziyade vaktimizin daha büyük bir kısmını savaş, çatışma alanlarında ya da mülteci kamplarında geçiriyoruz." diyen Deghati, çocukların bu süreçlerden en ağır etkilenen kesim olduğunu ifade etti.

Bu süreçte UNICEF'in çocuk ve kadınlara yönelik çok önemli çalışmalar yürüttüğünü anlatan Deghati, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ben 40 yıllık hayatımda 100'den fazla ülkeyi ziyaret ettim ve sadece Türkiye'de gördüğüm bir şey var. Türkiye'de bir havayolu ile seyahat ediyorsanız, uçağa bindikten sonra pilot yolculara anons yaparken bütün dünyada sadece Türkiye'de 'hanımefendiler, beyefendiler' dendikten sonra 'sevgili çocuklar' diye hitap eder pilot. Bu örnekten yola çıkarak söylemek istediğim, bu ülkede, bu uygarlıkta UNICEF Türkiye ile birlikte dünyadaki bütün çocuklar için çok daha fazlasını yapabilir."

Deghati, daha iyi bir gelecek için herkesin çocukların eğitimi konusunda sorumluluğu olduğunu vurguladı.

Konuşmaların ardından UNICEF Türkiye Başkanı Duamelle ve sanatçılar serginin açılışını gerçekleştirdi.

Yıl sonuna kadar CerModern Sanat Merkezi'nde açık kalacak "70 Yıldır Her Çocuk İçin" konulu çocuk fotoğraflarından oluşan sergide Ara Güler, Reza Deghati, Coşkun Aral, Nuri Bilge Ceylan, Ozan-Oğuz Sağdıç, Sebastian Rich, Tamer Yılmaz ile Tuba Büyüküstün'ün eserleri yer alıyor.