Gündem
11 Mayıs 2017 11:40 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:40

Ulaştırma Bakanı Arslan Wikipedia’ya seslendi

Bakan Ahmet Arslan, erişime engellenen Wikipedia yönetimine seslenip "Doğru bilgileri koyun ve biz de yayınlarınıza izin verelim" dedi.

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, internet ansiklopedisi olarak bilinen Wikipedia’nın içeriklerinde Türkiye’nin teröre destek verdiği algısının yaratıldığını ve bunun düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

Arslan ayrıca Wikipedia şirketinin Türkiye’de temsilcilik açarak vergi vermesini istediklerini de vurguladı.

Wikipedia’ya Türkiye’deki erişim 29 Nisan tarihinde engellenmiş, erişim yasağı kararının “bazı terör örgütleriyle Türkiye’yi ilişkilendiren içerikler” nedeniyle alındığı belirtilmişti.

NTV canlı yayınında konuyla ilgili soru üzerine Arslan, “Wikipedia içeriklerinde Türkiye’nin terör örgütlerine destek verdiği algısı yaratmaya çalışırsanız bu Türkiye’ye zarar verir. Kendilerini uyardık ama düzeltmediler. Bu düzeltilmeli” dedi.

Wikipedia, Türkiye’deki yasağın kaldırılmasıyla ilgili 9 Mayıs’ta Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunmuştu.

Arslan yasakla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’nin bu karalama kampanyalarının bir parçası olmadığını Wikipedia’nın teyid etmesini ve Türkiye’ye bir temsilcilik açarak vergi verebilir hale gelmelerini istiyoruz. Şimdiye kadar Türkiye’de yaptıkları işlerden dolayı vergi vermediler.”

UÇAKLARDA TABLET YASAĞI

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkelerden ABD ve İngiltere’ye varışlı uçuşlarda tablet bilgisayar yasağı konusunda da Arslan, “Yasak sonrası İstanbul havalimanında iki tomografi cihazı kullanılmaya hazır. Temmuz’da iki tane daha kuracağız. Ve bu sayede bagajların kontrolü daha mükemmel hale gelecek” ifadesini kullandı.

ABD Mart ayında aldığı bir kararla aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki 8 ülkenin 10 havalimanından ABD’ye gidecek uçaklar için, cep telefonu boyutundan büyük elektronik cihazların el bagajı olarak taşınmasına yasak getirilmişti.

Yasak daha sonra İngiltere tarafından da uygulanmaya başlanmıştı.

Arslan yasağın Avrupa ülkelerine genişleyeceğiyle ilgili haberler için de, “Uçaklarda tablet yasağını İstanbul için alıyorsanız Avrupa için de alacaksınız. Ancak bizce hem İstanbul hem de Avrupa için bu yasak gereksiz” değerlendirmesini yaptı.

Öte yandan, ABD’de Trump yönetiminin, Türkiye dahil bazı ülkelere uyguladığı uçak kabininde dizüstü bilgisayar ve benzer elektronik cihazları kullanma yasağını, bazı Avrupa ülkelerine de uygulayabileceği bildiriliyor.