Gündem
11 Mayıs 2011 14:57 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:20

TÜRKİYE'DEKİ SANSÜR GİRİŞİMİ İSPANYA'DA YANKI BULDU!

İspanyol El Mundo gazetesi, Türkiye'de internete yönelik sansürü sayfaların taşıdı.

İspanyol El Mundo gazetesi, Türkiye’de internete yönelik sansürü sayfaların taşıdı. Gazete 138 kelimelik yasak listesine ve sansüre karşı yapılması planlanan gösterilere de haberinde yer verdi.

Listede yer alan "Animal, girl, gay, partner, free" gibi sözcüklerin yanı sıra sarışın, şişman, çıplak, yetişkin ve öğrenci gibi her web sitesinde kullanılması doğal sözcüklerin dahi listeye alındığını yazan gazete, TIB’in internet domain’lerine gönderdiği bu listeyi kamuoyu tepkisinin ardından "şimdilik yok sayın" diyerek ertelediğini de belirtti.

138 kelimelik listeyle ilgili ilk haber yayınlandığında kamuoyunda bunun bir şaka ya da dedikodu olduğu yönünde bir izlenimin uyandığını belirten gazete, çok geçmeden domain şirketlerine gönderilen e-mail’in ortaya çıkmasıyla herkesin şaşkınlık içinde kaldığını aktardı.

Gazeteye bir demeç veren İnternet Teknolojileri Derneği Başkanı Mustafa Akgül, TİB’in bu domain’leri yasaklama yetkisinin olmadığını kaydetti.

TİB’in resmi gerekçe olarak "toplumun ahlakının korunmasını" gösterdiğini yazan gazete listedeki kelimelerin bir bölümünün cinsel içerikli, bir bölümünün küfür ya da İngilizce kelimelerden oluştuğunu belirtti. Ancak gazete listede yer alan "Haydar, türbanlı, Adrianne" gibi sözcüklerin bu kapsamların tamamının dışında olduğunu da yazdı.

Gazete bu yasaklamaların örneğin "nefes darlığı" üzerine açılmış bir sayfanın ya da sitenin de "ahlakla ilgisi olmamasına rağmen" yasaklanması anlamına geldiğini vurgularken yasaklı kelime listesini protesto etmek amacıyla HaydarHayvanAnsiklopedisindekiGeyigiBaldiziAdrianneyeGoturdu.com isimli bir sitenin açıldığını da yazdı.

Haberde internet yasaklarına karşı harekete geçenlerin düzenledikleri gösterilerden fotoğraflara da yer verildi.