Gündem
28 Eki 2010 18:34 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:45

TÜRKİYE'DE YARGILANAN GAZETECİLER DÜNYA MEDYASININ GÜNDEMİNDE!

Türkiye'de basın özgürlüğü adına endişe veren davalar uluslararası medyanın da dikkatini çekti.

Dünyaca ünlü Associated Press Ajansı, Zaman Gazetesi yargı muhabiri Büşra Erdal’ın yaşadıklarından yola çıkarak Türkiye’deki gazeteciler üzerindeki yargı baskısını dünya gündemine taşıdı. AP’nin haberine, ABD ve Avrupa medyasında geniş yer verildi.

Washington Post gibi gazetelerin de yayımladığı haberde Büşra Erdal hakkında Ergenekon, Balyoz, Kafes gibi soruşturmalar yüzünden biri ağır cezada olmak üzere 62 dava açıldığı belirtildi. "Düşünceler kafamın içinde dönüp duruyor. Hapse mahkum olursam ne olacak? Neden bu işi yapıyorum ki?" diyen Erdal’ın neden hedef haline geldiği sorusuna şu cevabı verdiği belirtildi: "Yaptığım haberler, yargı mensupları tarafından itibarlarını zedeleyici argümanlar olarak görülüyor."

Haberde Türkiye’de düşünce özgürlüğü konusunun çok ciddi tartışma halinde olduğu vurgulanırken, pek çok yazar ve gazetecinin yargı tarafından baskıya maruz kaldığına dikkat çekildi. AP, Türkiye’de PKK’yla ilgili yaptığı haberler sebebiyle Milliyet Gazetesi muhabiri Namık Durukan’ın, Hürriyet Gazetesi’nden Sedat Ergin’in ve Cumhuriyet Gazetesi’nden Mustafa Balbay’ın da yargı tarafından hedef haline geldiği öne sürüldü. Balbay’ın tutukluluğunun hükümet tarafından ’gazetecilikle ilgisi yok’ şeklinde değerlendirildiği aktarıldı. Haberde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bazı karikatüristlere açtığı davalara da değinilirken, aynı zamanda AK Parti hükümetinin basın özgürlüğü konusunda ciddi adımlar attığı ve AB sürecinin bu konuda etkili olduğu vurgulandı.

AP’nin haberinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün basın özgürlüğüyle ilgili şu sözlerine yer verildi: "Özellikle son dönemde gördüğüm, dikkatimi çeken ve benim de dikkat çektiğim konu, gazeteciler hakkında çok sayıda dava açılması ve bu davaların çelişkili şekilde açılmasıdır. Eminim ki mahkeme safhaları geldiğinde bunların hepsi düzeltilecektir. Basın özgürlüğü bir ülkenin aynı zamanda itibarı ve şeffaflığıyla ilgili bir konudur."