Gündem
05 Mayıs 2010 10:23 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:16

TÜRKİYE'DE KANSIZ İÇ SAVAŞ YAŞANIYOR! WALL STREET JOURNAL'DAN İLGİNÇ YORUM!

The Wall Street Journal, Türkiye'de yaşanan tutuklamaları ve ülkenin içinde bulunduğu durumu okuyucularıyla paylaştı.

WALL STREET JOURNAL: 'Türkiye'de kansız bir iç savaş yaşanıyor'

ABD'nin en çok satan gazetesi The Wall Street Journal, Türkiye'de yaşanan tutuklamaları ve ülkenin içinde bulunduğu durumu savcı İlhan Cihaner'in hapishaneden gönderdiği mektuplarla birlikte okuyucularıyla paylaştı. "Avrupa'nın dibindeki Müslüman ülke" olarak tanımlanan Türkiye'de laik kesim ile İslami eksenli hükümet arasındaki mücadele için 'kansız bir iç savaş' tabiri kullanıldı. İşte Erzincan çıkışlı ve Marc Champion imzalı yazıdan satırbaşları:

- Türkiye'de yaşanan durum "kansız bir iç savaşı" andırıyor. Bu iç savaşta taraflar İslam eksenli AKP ile laik kesim. Uluslararası hukuk profesörü Hasan Köni'ye göre yaşananlar uzun zamandır beklenen "karşı-devrim." Köni, "Eğer AKP oluşan gerginliği barış içinde çözerse bu ideal çözüm olur. Ancak hükümetin gerçekten de bazı kesimlerin korktuğu gibi bir İslami ajandası varsa o zaman hem benim gibi liberal Türkler hem de Batı için büyük sorun yaratabilir" dedi.

- Savcı Cihaner kadınların çoğunun başörtüyle hatta çarşafla dolaştığı Erzincan'a 2007'de geldiği zaman eşi Muhteber'in saçları sarıya boyalıydı. Şimdi 42 yaşında olan savcı derin devletin içindeki çetenin üyesi olmak için gereken profile hiç uymuyor. Çünkü Cihaner görev süresi boyunca infaz edilen Kürtler'i kimlerin öldürdüğünü ortaya çıkarmaya çalıştı, JİTEM'in varlığını kanıtlamak için çalıştı. Yasadışı Kuran kurslarını incelemek gibi farklı bir hedefi seçtikten ve İsmailağa tarikatından 9 kişiyi tutuklattıktan sonra kendisinin Wall Street Journal'a gönderdiği 14 sayfalık mektupta belirttiği, "intikam saldırısının" hedefi oldu.

Ergenekon suçlaması çılgınlık

- Hakkındaki Ergenekon suçlaması için "çılgınlık" ifadesini kullanıyor, "Polis, jandarma ve hatta istihbarat birbiriyle mücadele ediyor" yorumunu yapıyor. Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili Kadir Özbek ise WSJ'e "hükümet yalnızca Avrupa'yı kullanıyor. Türkiye'de her şey bölündü" diyerek ülkenin içinde bulunduğu durumu yorumladı