Gündem
20 Tem 2023 07:38 Son Güncelleme: 20 Tem 2023 07:41

Türkiye Barolar Birliği’nden Danıştay’a iptal başvurusu! ‘Cumhurbaşkanının yetkisi yok…’

TBB, KDV ve ÖTV artırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı’nın iptali ve yürütmesinin durdurulmasını istedi.

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Katma Değer Vergisi (KDV) ve Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) artırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı’nın iptali ve yürütmesinin durdurulmasını istedi.

TBB’den paylaşılan açıklamada KDV artışına ilişkin düzenlemenin, Anayasa’nın 73’üncü maddesinde öngörülen adil denge ilkesinden uzak olduğu, hak arama hürriyeti ile mülkiyet hakkının ihlaline sebebiyet verebilecek içerikte bulunduğu kaydedildi.

Düzenlemenin, dava masraf ve harçlarının yükseltilmesini de öngörerek vatandaşın mahkemeye erişim hakkının önünde bir engel oluşturacağı belirtildi.

ÖTV’nin artırılmasına ilişkin düzenleme ve dayanak yasa maddesinin de vergilendirme yetkisini yasama organına veren Anayasa’nın 73’üncü maddesine ve hukuki güvenlik ilkesini öngören 2’nci maddesine aykırı olduğu ileri sürüldü.

Bu nedenlerle, KDV ve ÖTV miktarlarının arttırılmasına yönelik Cumhurbaşkanı Kararları’nın iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştayda iki ayrı dava açıldığı bildirildi.

Dava dilekçesinde, düzenlemelerin iptali ile ÖTV artışına ilişkin düzenleme bakımından dayandığı yasa hükmünün iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulması da talep edildi.

'AVUKATLARIN MÜLKİYET HAKKININ İHLALİNE NEDEN OLACAK'

TBB'den yapılan yazılı açıklamada, "KDV artışına ilişkin düzenleme; Anayasa’nın 73. maddesinde öngörülen adil denge ilkesinden uzak ve ölçülülük ilkesine aykırı şekilde, hak arama hürriyeti ile mülkiyet hakkının ihlaline sebebiyet verebilecek içeriktedir. Düzenleme dava masraf ve harçlarının yükseltilmesini de öngörerek vatandaşın mahkemeye erişim hakkının önünde bir engel oluşturacak, dava açma ve davasını avukat ile sürdürmesine olanak tanıyan adli yardım kurumuna zarar verecektir" ifadeleri kullanıldı.

"Avukatın verdiği hizmet karşılığında aldığı ücretin, yaşanan enflasyon karşısında eridiği ve vergisel yükümlülüğü de göz önüne alındığında; dava konusu düzenleme, harcanan çaba, gayret ve emek ile orantılı bir ücretin alınmasına engel teşkil edeceğinden avukatların mülkiyet hakkının ihlaline neden olacaktır" denilen açıklama, şöyle devam etti:

'YASAYLA DEĞİŞEBİLİR'

"Keza ÖTV’nin artırılmasına ilişkin düzenleme ve dayanak yasa maddesi, vergilendirme yetkisini yasama organına veren Anayasa’nın 73. maddesine ve hukuki güvenlik ilkesini öngören 2. maddesine aykırıdır. Mali yükümlülüklerin kişilerin sosyal ve ekonomik durumlarını hatta temel haklarını etkileyecek çeşitli yönleri bulunduğundan; vergilendirme yetkisi yasama organına verilmiş; yürütme organına, yasal dayanağı olmaksızın idari işlemle vergi koyma, değiştirme ve kaldırma yetkisi tanınmamıştır.

Burada ele alınması gereken temel husus, Cumhurbaşkanının yetkisinin vergisel oranlara ilişkin olduğu, esasen yasa ile belirlenmesi zorunlu maktu vergileri (ÖTV) değiştirmesine olanak bulunmadığıdır.

KDV ve ÖTV miktarlarının arttırılmasına yönelik Cumhurbaşkanı Kararları adil dengeyi sağlamaktan uzak olmanın yanında yapılan yüksek artışlar her bir vatandaşın yaşamakta olduğu ekonomik koşullar karşısında daha da zorlanmasına sebebiyet verecektir.

Bu nedenlerle; KDV ve ÖTV artışına ilişkin düzenlemelerin iptali ile ÖTV artışına ilişkin düzenleme bakımından dayandığı yasa hükmünün iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulması Danıştay’dan talep edilmiştir."