Gündem
19 Eyl 2007 10:08 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 12:50

TURKCELL'İN ALDIĞI 3N İHALESİ İPTAL EDİLDİ!..İŞTE İPTALİN GEREKÇESİ!..

Telekomünikasyon Kurulu, 7 Eylül'de yapılan ve sadece Turkcell'in katıldığı 3'üncü Nesil (3N) ihalesini iptal etti.

Cep telefonlarında hızlı ve görüntülü iletişimin önünü açacak olan üçüncü nesil (3N) ihalesini, Telekomünikasyon Kurulu iptal etti.
25 Mayıs'ta yapılması planlanan ancak katılımcı sayısının düşüklüğü nedeniyle 7 Eylül'de gerçekleştirilen 3N ihalesine yalnızca cep telefonu operatörü Turkcell katılarak, A tipi lisans için 321 milyon euro teklif etmişti. B, C ve D tipi lisanslar için ise herhangi bir teklif gelmemişti.
7 Eylül'de tek katılımcıyla düzenlenen ihale konusunda dün son kararı vermek için toplanan Telekomünikasyon Kurulu, 'rekabet şartlarının oluşmadığı' gerekçesiyle ihaleyi iptal etti. Turkcell'in 3N lisansını alıp kullanabilmesi için ihalenin Kurul onayından çıkması gerekiyordu.
Kurul üyesi 5 kişinin oy birliğiyle aldığı öğrenilen iptal kararı sonrasında gözler yine Ulaştırma Bakanlığı'na çevrildi. Ulaştırma Bakanlığı 3N lisanslarının dağıtılması için Telekomünikasyon Kurulu ile birlikte yeni bir takvim oluşturacak.


Yabancılar da yoktu

3N ihalesinin iptalinde Avea ve Vodafone'un ihaleye katılmaması oldukça etkili oldu. Numara taşınabilirliği gelmeden 3N ihalesinin yapılması, bu iki şirketin ihaleye katılmama gerekçelerini oluşturdu.
Her iki şirket de bundan önce yaptıkları açıklamalarda numara taşınması sistemine geçilmediği taktirde adil rekabet şartları oluşamayacağını, ihalenin sadece Turkcell'e büyük avantaj sağlayacağını savunuyordu.
Avea ve Vodafone'un yanı sıra ihaleye katılması beklenen yabancı telekom operatörleri de ihaleye katılmamıştı.


Bakan eleştirmişti

Numara taşınabilirliği uygulamasında, aboneler telefon numaralarını değiştirmeden istediği operatörden hizmet alabiliyor. Turkcell, kendi numaralarını başka operatörlere kullandırmamak için numara taşınabilirliğine karşı dava açmıştı.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın numara taşınması ve 3N konusunda cep telefonu operatörlerine yönelik eleştirileri olmuştu. İhalenin iptalinde bakanın eleştirilerinin de etkili olduğu belirtiliyor.

Şükrü Andaç/MİLLİYET