Gündem
02 Haz 2010 09:58 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:20

TÜRKÇE OLİMPİYATLARINDA ŞARKILARLA BARIŞ MESAJI VERDİLER!..

8. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın şarkı finali, 750 öğrencinin katılımıyla İstanbul'da gerçekleştirildi.

8. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nın şarkı finali, 750 öğrencinin katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi. İsrail’in yardım gemilerine yönelik saldırısının kınandığı gecede dünyaya barış mesajları verildi. Sanatçı Halil Ergün’ün, "Kardeşliğin, barışın harcı sanat ve biz ortak bir dilde buluştuk." sözleri izleyicilerden büyük alkış aldı.

8. Uluslararası Türkçe Olimpiyat-ları’nın şarkı finali, dün akşam İstanbul Sinan Erdem Kapalı Spor Salonu’nda yapıldı. Final gecesine Gazze’ye giden yardım filosuna İsrail’in yaptığı kanlı saldırının ve İskenderun’da terörist saldırıda şehit olan 6 askerin hüznü çöktü. 120 ülkeden gelen 750 öğrencinin katılımıyla gerçekleşen program öncesi ’Mavi Marmara’ gemisine yapılan menfur saldırı kınandı, barış ve beraberlik çağrısında bulunuldu.
15 bin kişinin katıldığı final gecesinde dünyanın dört bir yerinden gelen öğrenciler kendilerini izleyen binlerce kişiyi hayran bıraktı. Vatan Şaşmaz ve Ceyda Düvenci’nin sunuculuğunu üstlendiği geceye İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, milletvekilleri, eski Galatasaraylı futbolcu Hakan Şükür, işadamı Zeynel Abidin Erdem ve çok sayıda ünlü isim katıldı.
Final gecesi, dünyanın birçok ülkesinden gelen çocukların oluşturduğu koronun şarkılarıyla başladı. Orhan Gencebay’ın ’Hatasız Kul Olmaz’ şarkısını okuyan Romanyalı Zamfir Lucian ile ’Sigaramın Dumanı’ isimli şarkıyı söyleyen Avusturya’dan Patricia Garber, keman şovuyla izleyenlerden alkış aldı. Türkmenistan’dan İstiklâl Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy’a ait ’Bülbül’ şiirini okuyan Övezmurat Altıyev, salondakilere duygulu anlar yaşattı. "Salonu dolduran olağanüstü kalabalığı tebrik etmek istiyorum." diyen jüri üyesi İclal Aydın, "Türkiye’yi böyle evrenselleştireceğiz, var olun." dedi. Oyuncu Halil Ergün duygularını şöyle dile getirdi: "Çocukların saflığı, masumiyeti beni her zaman çok duygulandırıyor. Bu organizasyonu gerçekleştirenlere gönül dolusu sevgilerimi iletiyorum. 8 yıldır bu etkinliği devam ettirmek büyük başarı. Kardeşliğin, barışın ve dostluğun harcı sanat ve biz ortak bir dilde buluştuk." Şarkıcı İzel ise, "Şu an çok duyguluyum. Tüm dünya Türkçe konuşsun, şarkı söylesin istiyorum. Bu öğrencileri yetiştirenlere çok teşekkür ediyorum." dedi.

8. Türkçe Olimpiyatları’nın şarkı finalinin jürisinde şu isimler yer aldı: Reklamcı Ali Taran, oyuncu Halil Ergün, oyuncu Burak Hakkı, şarkıcı İzel, yazar İclal Aydın, şarkıcı Mustafa Ceceli, Şahin Özer, Türk sanat müziği sanatçısı Zekai Tunca, TRT Genel Müdür Yardımcısı Zeynel Koç, Televizyon Gazetecileri Derneği Başkanı Hidayet Karaca, Türk Dil Kurumu Başkanı Şükrü Halûk Akalın, Prof. Dr. Mehmet Bayraktareviç.

ALTI GRUBUN İLK ÜÇ İSMİ BELİRLENDİ

Şarkı finalindeki yarışmacılar, Türk diline yakınlıklarına göre 6 gruba ayrıldı. Gecenin sonunda her grupta birinciliği kazanan isimler şöyle: 1. Grup: Tacikistan’dan İsmail Saidova, ’Dönülmez Akşamın Ufkundayım’, 2. Grup: Türkmenistan’dan Dövran Annamammedov, ’Potpori’, 3. Grup: Avusturalya’dan Patricia Garber, ’Sigaramın Dumanı’, 4. Grup: Senegal’den Madina Dieng, ’Bir Yangının Külünü’, 5. Grup: Endonezya’dan Tolga Saputra, ’Sevdan Olmasa’, 6. Grup: Romanya’dan Zamfir Lucian, ’Hatasız Kul Olmaz’