Medya
31 Ağu 2011 10:16 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:45

TÜRKÇE ALFABE F KLAVYE İLE KURTULACAK!

Yıllardır F klavyenin önemini dillendiren Yurtsan Atakan nihayet muradına erdi. Atakan, yeni düzenlemenin detaylarını anlattı...

Hükümetin geçen hafta aldığı çok önemli bir karar gözlerden kaçtı. İnternet sansürü gibi Türkiye'yi temelinden tehdit eden ciddi bir konuyu görmezlikten gelen medya bu kez de hükümetin Türkçe'yi temelinden koruyacak dev adımını kavrayamadı ve ilgisiz kaldı.
Hızla gelişen teknoloji karşısında yitirmek üzere olduğumuz Türkçe alfabe hükümetin bu kararıyla kurtulmak üzere. Kararın mimarı AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem. Karar ise 15 milyon öğrenciye ücretsiz dağıtılacak olan tablet bilgisayarların klavyesinin bir özelliği ile ilgili. Öğrencilere tablet bilgisayar dağıtma kararı zaten başlı başına dev bir adımdı. Tablet bilgisayarlara F klavye zorunluluğu getirilmesi ise ekmek kadayıfının kaymağı gibi oldu.
Emre Kongar ile birlikte yıllardır bıkmadan usanmadan F klavyenin önemini gündemde tutmaya çalışıyoruz. Başlangıçta Emre Aköz, Doğan Hızlan gibi isimler de yanımızdaydı ama sonra nedense ilgilerini yitirdiler bu önemli konuya.

Ne yazık ki F klavye meselesinin kuşaklar arası bir sorundan ibaret olmadığını hala yeterince anlatamadık.

Geçen gün Hürriyet'ten Banu Tuna'nın F-Q klavye tartışmasını çok güzel bir şekilde özetlediği yazısının da tek kusuru sorunu bir kuşak meselesine indirgemesiydi. Bir de yazının bir yerinde 'uyduruk Q klavye' tanımı için 'Yurtsan Atakan'ın kendi tabiriyle' demesine takıldım.
Hayır sevgili Banu, birincisi 'uyduruk Q klavye' demiyorum, 'uyduruk Türkçe Q klavye' diyorum. İkincisi bu benim tabirim olmaktan çok bir gerçeğin ifadesi. Türkçe Q klavye kelimenin tam anlamıyla uyduruk bir harf dizilişi. Bilgisayar ithalatının hızlanıp, bilgisayarların hayatımıza hızla girmeye başladığı yıllarda uyanık bilgisayar tacirlerinin uydurdukları, akıllarınca pratik bir çözümün sonucudur.

O güne kadar Türkiye'de standart olarak kullanılan F klavye dizilişine uygun klavyeler üretmenin maliyetinden kaçmak için Türkçe karakterleri klavyenin sağ tarafındaki az kullanılan tuşların üzerine rastgele öbekleyerek halka kakaladıkları bir ucubedir.
Şimdi de cep telefonu ithalatçılarının bize kakaladıkları telefonlardaki ucube klavye dizilişlerine bakarsak, o günün bilgisayar ithalatçılarını da mumla aramamız gerekir.
Bilgisayar ithalatçılarının uyduruk Q klavye uyanıklığına devletten hiçbir yaptırımın gelmemesinden cesaret almış olacaklar ki, cep telefonu ithalatçıları klavyelerine Türkçe harfleri hiç koymadılar.

Türkçe F klavyeden uyduruk Türkçe Q klavyeye geçişte Türkçe yazmaya uygun bir klavye dizilişinden olmuştu yeni nesil. Türkçe karakterleri tamamen dışlayan cep telefonu kuşağı ise Türkçe alafabeden olmak üzereydi. Türkçe karakterlerin olmadığı cep telefonlarını kullana kullana içinde Türkçe harflerin hiç kullanılmadığı yeni bir dil geliştirdiler gençler kendi aralarında.
Ekrem Erdem'in çabalarıyla Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) bir yönetmelik çıkarmış ve Türkiye'ye ithal edilecek telefonlara Türkçe karakterleri destekleme zorunluluğu getirilmişti. Ancak BTK bu yönetmeliği baştan savma çıkartığı için ithalatçılara yeni uyanıklıkların kapısı aralık bırakılmıştı. Evet artık Türkiye'ye gelen cep telefonlarında Türkçe karakterleri kullanarak yazmak mümkün ama bunu yapmak için türlü cambazlıklara katlanmak gerekiyor. Çünkü yönetmelik cep telefonlarına harf dizilişi standardı getirmiyor. Getirmediği için de bu telefonlarda örneğin 'ş' harfi yazmak için 's' harfine uzun basmak, 'ş' harfini bulmak için aynı anda bir başka tuşa basmak gibi pratik olmayan uyduruk çözümler sunuluyor.

Öğrencilere dağıtılacak tablet bilgisayarlara Türkçe F klavye dizilişinin şart konması, kaybetmekte olduğumuz Türkçe alfabeyi yeniden kazanmamız anlamına geliyor. Darısı BTK mağduru cep telefonu kullanıcılarının başına...

Yurtsan Atakan/Akşam