Gündem
05 Ara 2012 12:51 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:27

TÜRK TELEVİZYON YAYINCILIĞI AVRUPA BİRLİĞİ'NE HAZIR MI?

RATEM, Brüksel'deki Avrupa Birliği Parlamentosunda, "Türk Televizyon Yayıncılığı Avrupa Birliğine Hazır mı?" adı altında bir panel düzenledi.

Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) 29 Kasım 2012 Perşembe günü Brüksel'de Avrupa Birliği Parlamentosunda, 6112 Sayılı Kanunun ve uygulamasının Avrupa Görsel işitsel Medya Hizmetleri Direktifi ile AB Müktesebatına uygunluğunun ele alındığı "Türk Televizyon Yayıncılığı Avrupa Birliğine Hazır mı?" adı altında bir panel düzenledi.

RATEM AB Temsilciliği organizasyonuylaTürkiye Dostları Grubu ile birlikte gerçekleştirilen panele, AP Türkiye Dostları Grubu Başkanı Alojz PETERLE,Türkiye AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim YENEL, Türkiye AB Daimi Temsilcisi Dr. Nurşen NUMANOĞLU, RTÜK Başkan Yardımcısı Arslan NARİN, Avrupa Ticari Televizyonlar (özel kanallar) Birliği Başkanı Ross BIGGAM, Avrupa Komisyonu G1 Birimi Müdür Yardımcısı Harald TRETTENBREIN, Avrupa Yayın Birliği (EBU) Halkla İlişkiler Başkanı Nicola FRANK, SMIT – Brüksel Özgür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caroline PAUWELS, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Peyami ÇELİKCAN, RATEM Başkanı Dursun GÜLERYÜZ, RATEM Yönetim Kurulu Üyesi ve RATEM Akademi Başkanı Yusuf GÜRSOY, RATEM AB Temsilcisi M. Yusuf KULAKSIZ, Avrupa Birliği Parlamentosu Üyeleri, Avrupa Birliği ülkelerindeki sektör temsilcileri, yayıncı ve düzenleyici kuruluşların temsilcileri ve basın mensupları katıldı.

Panel katılımcıları yaptıkları konuşmalarında genel olarak, Türkiye’nin radyo ve televizyon alanında yasal düzenlemeler, içerik ve teknik gelişmeler açısından AB'ye hazır olduğunu ifade ettiler.

Türkiye’nin AB Daimi Temsilcisi, Büyükelçi Selim YENEL panelin başlangıcında yaptığı açılış konuşmasında, medyanın demokratik ülkelerdeki öneminden söz ederek programda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Avrupa Ticari Televizyonlar (özel kanallar) Birliği Başkanı Ross BIGGAM, ‘‘Henüz 5-6 yıl önce Türk televizyonları Amerikan yapımlarını satın almaya çalışıyordu şimdi Türkiye 76 ülkeye dizi ihraç ediyor. Türkiye’nin yıllık dizi ihracatı 100 milyon dolara dayandı ve sürekli artıyor. Son dönemde Avrupa'dakiler dâhil Türkiye'nin çevresindeki ülkelerde televizyon kanallarının hepsi Türk dizilerinin yayın haklarını satın ama telaşında.’’ şeklinde konuştu.

RTÜK Başkan Yardımcısı Arslan NARİN yaptığı konuşmasında ‘‘Tarama müzakerelerinde RTÜK düzenleyici otorite olarak bu alanda çok çalışmalar yaptı ve yapmaya devam ediyor. Ancak sivil toplum örgütlerinin de bu uyum sürecini sahiplenip böyle bir toplantı yapması, tarafları bir araya getirmesi çok verimli olmuştur. Gördük ki, Türkiye tarafı ile AB tarafı aynı noktada buluşuyor. Medya alanında AB tarafı da kabul ediyor ki, büyük oranda, neredeyse tamamen, bir uyum sağlanmış durumda. Bunu görmekten mutluluk duyduk.’’ dedi.

RATEM Başkanı Dursun GÜLERYÜZ Avrupa Parlamentosu’nda program gerçekleştirmenin memnuniyetini dile getirdikten sonra, ‘‘Panelistler Türkiye’nin gerek yasal düzenlemeler açısından, gerek televizyon programların içeriği açısından, gerekse teknik gelişmeler açısından Avrupa Birliği’ne hazır olduğunu ifade ettiler, AB’ye hazır olduğumuzun bütün taraflarca ifade edilmiş olması önemli.’’ dedi.

RATEM’in AB Temsilcisi Yusuf KULAKSIZ, yaptığı değerlendirmede, ‘‘Önemli olan AB tarafında Türkiye hakkında yorum yapan insanlarla, Türkiye’de hakkında yorum yapılan insanları bir zeminde buluşturmaktı. İyi bir başlangıç oldu, çok güzel bir program oldu. Uzman ve yetkili isimler birbirlerini dinleme imkânı buldu. İki tarafında panel sonrasında söyledikleri şey, bizim için çok faydalı oldu yönünde.’’ şeklinde konuştu. KULAKSIZ, RATEM'in gerçekleştirdiği bu panelin Türkiye hakkında oluşmuş bazı önyargıları azaltma adına bir başlangıç olduğunu umduğunu kaydetti.