Gündem
24 Ağu 2011 11:18 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:43

TÜRK MANKEN IRKÇI PARTİYİ KARIŞTIRDI!

Hangi ırkçı partinin reklamında Türk manken kullanması tartışma yarattı?

Göçmen karşıtı kampanyalarla dünya gündemine oturan sağcı SVP’nin yaklaşan seçimler öncesinde yayınlanan reklamında Türk manken kullanması tartışma yarattı. Türk kadını, İsviçreli gibi gösteren reklamda AB karşıtlığı öne çıktı

Göçmenleri kara koyun olarak tasvir eden afişler asan İsviçre Halk Partisi’nin (SVP) Avrupa Birliği karşıtı yeni reklam kampanyası göçmen karşıtlarının tepkisini çekti. İki ay sonra ülkede yapılacak genel seçimler öncesinde, SVP yönetimi daha önce çalıştıkları reklam ajansı Goal ile birlikte kadın seçmenlerin dikkatini çekmek için 44 saniyelik bir sinema reklamı hazırladı. Zürih kantonundaki Hüttnersee Gölü’nde çekilen reklam şöyle ilerliyor: Göl kıyısında güneşlenen insanlar arasında beyaz bikinili esmer bir kadın sudan çıkıyor.

Bu sırada kamera, güneşlenen sarışın bir kadın ile bankta oturan kumral bir kadını gösteriyor. Reklamın sonraki bölümünde aşırı kaslı bir erkek çimenlik alanda üzerinde soyunuyor. Bu sırada bütün kadınlar hayran hayran erkeği izlerken, adam çantasından havlusunu çıkarıyor. Havlusunu açtığı anda bütün kadınlar adamdan uzaklaşıyor. Havlunun üzerinde Avrupa Birliği’nin sembolü olan mavi üzerine 12 sarı bayrak yer alıyor.

‘İsviçre pasaportu var’

Reklamın son bölümünde ‘İsviçre’nin gerçek değerini seçme zamanı’ ve ‘İsviçreli kadınlar SVP’yi seçer’ sloganları yer alıyor. Fakat reklam yayınlandıktan sonra, Huttnersee’den çıkan beyaz bikinili kadının 31 yaşında bir Türk olduğunun ortaya çıkması hem partiyi hem de İsviçre’de büyük bir tartışmayı beraberinde getirdi. Partiye destek veren aşırı sağcılar, partiyi, İsviçreli bir kadın olarak Türk kökenli birini gösterdikleri için eleştirirken, SVP Genel Sekreterliği’nin ‘Reklam filminde oynayan herkesin İsviçre pasaportu vardır’ açıklaması yeterli olmadı. Akademisyen Georg Lutz ‘Güzel ve genç kadınlar koymaları seçimleri kazanmaya yetmez’ diyerek kampanya reklamını sert bir dille eleştirdi.

Kara koyunlar sınırdışı edilsin

İsviçre’de 2009 yılında yapılan minare referandumu sırasında, çarşaflı kadınları terörist, minareleri ise füze gibi gösteren SVP, 2007’de yapılan genel seçimler öncesinde göçmenleri, beyaz koyunlar tarafından tekmelenerek sınırdışı edilen kara koyunlar olarak resmetmişti.