Gündem
09 Şub 2013 15:01 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:01

TOKTAMIŞ ATEŞ İLE GÜLEN'İN BU POZU CUMHURİYET'TE FIRTINALAR KOPARTMIŞ!

Toktamış Ateş ile Fethullah Gülen el ele tutuştuğunda, Cumhuriyet gazetesinde neler yaşandığı ortaya çıktı.

Bugün TV’de yayınlanan Erkam Tufan ile Analiz programına, 19 Ocak’ta vefat eden merhum Prof. Dr. Toktamış Ateş’in eşi Nevin Ateş konuk oldu.

Programa telefonla bağlanan Cumhuriyet gazetesi eski yazarı Aydın Engin, Toktamış Ateş’in Cumhuriyet gazetesinden ayrılışının merak edilen perde arkasını yazdı.

1995’te Hoşgörü Ödülleri gecesinde Toktamış Ateş, Fethullah Gülen ile el ele tutuştuğunda Cumhuriyet gazetesinde fırtınalar kopmuştu. Telefonla yayına bağlanan Aydın Engin, o günlerde yaşananları şöyle anlattı:

"Cumhuriyet yönetimiyle sorun olmadan dostça bıraktığımda, yönetici olmayı bıraktıktan sonra Toktamış ve ben köşe yazarıydık. Toktamış daha az geliyordu gazeteye ben her gün geliyordum hemen hemen. Dolayısıyla Fethullah Gülen ile el ele tutuştuğu fotoğraf çıktığı zaman ne düşündüğünü, bunu nasıl açıkladığını bilmiyorum, ama bunun Cumhuriyet gazetesi içinde de Cumhuriyet okurları arasında da fırtınalar koparacağını bilmemek için çocuk olmak lazım. Nitekim koptu da!

"TOKTAMIŞ İLE AYNI YERDE ÇALIŞMAK İSTEMİYORUZ"
Gazetede, içinde bugün iyice milliyetçi çizgilere savrulmuş kimi arkadaşlarımız gazetenin panosu dediğimiz merdivenin hemen altındaki küçük panoya ’Toktamış ile aynı yerde çalışmak istemiyoruz’ falan anlamında imzasız bir şey astılar. Onun altına, merdivenden çıkarken yazı işleri katından onu gören veya bundan haberi olanlar ’bende, bende’ diye eklemişler. Hatta ben de orada bir şaka yaptığımı hatırlıyorum, ’Sizler gazetecisiniz buradaki "de" ler ayrı yazılır’ diye bir not yazmıştım.

"CUMHURİYET, SENİN BU YAPTIĞINI TAŞIYAMAZ"
Daha sonra da Toktamış ile İlhan Selçuk’un bir konuşma yaptığı ve bu konuşmanın saygısızca bir konuşma olmadığını; Selçuk’un ’Cumhuriyet, senin bu yaptığını taşıyamaz, Cumhuriyet okuru bunu taşımaz, nasıl yapalım ne dersin’ diye sorduğunu ben Toktamış’tan dinledim. Toktamış, buna cevaben de ’Abi siz bana diplomatik bir dille istifa et ayrıl diyorsunuz’ demiş. İlhan Selçuk da yüzüne bakıp gülmüş.. Benim Toktamıştan’dan dinlediğim buydu. Toktamış, Cumhuriyet’ten bu yöntemle uzaklaştırıldı"