Medya
30 Oca 2011 17:16 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:00

TNT NEDEN KULVAR DEĞİŞTİRDİ?

TNT Türkiye'nin Genel Müdürü Efe Önbilgin, kanalın neden kulvar değiştirdiğini anlattı.

Tnt Neden Kulvar Değiştirdi? 
 
Şu günlerde şov dünyasında birçok insan TNT’yi konuşuyor...

TNT’nin 24 Ocak’ta başlayan yeni yayınlarını eleştirenler de var, beğenenler de...

TNT’nin yabancı film ve dizi yayınlayan tematik kanallar kulvarından çıkıp ulusal ve de popüler kanallar arasına katılma sevdasını eleştirenler çoğunlukta...

Üç yıldır Türkiye’de olan TNT, kulvar değiştirme kararını elbette ki, durup dururken vermedi.

Time Warner’ın sahipleri, “Nasılsa bu bizim paramız” deyip Amerikan Doları basmadığına göre, TNT Türkiye’nin yıllık maliyetini birden bire 15 - 20 milyon dolardan 100 - 150 milyon dolara çıkarmasının bir sebebi olmalı?

Çarşamba akşamı Cipriani’de birkaç köşe yazarına davet veren TNT Türkiye’nin Genel Müdürü Efe Önbilgin, bu atAğın sebebini şöyle anlattı:

Reklam sektörünün talebi

“Reklam sektörüne yön veren aktörler diyor ki, ‘2010 yılında televizyonlar yeterince reyting üretemediği için reklama harcanması gereken 250 - 300 milyon lira, şirketlerin kasasında kaldı. Sektöre reyting üretecek 1 - 2 televizyon kanalı daha katılsa, bu para kasalarda kalmaz harcanırdı.

Reklam sektörünün bir öngörüsü de şu; Bugün 2.2 milyar lira civarında olan reklam pastası 2014 yılında 3.5 milyar liraya ulaşacak.

TNT, üç yıldır Türkiye’nin yüzde 1’ine hitap eden tematik bir televizyondu.

Bu reklam pastasından istediğimiz payı alabilmek için kulvar değiştirmek durumundaydık.

Türkiye’nin yüzde 90’ını hedefleyerek program yapmadan da bunu başaramazdık.

Şimdi girdiğimiz yol bu... Üstelik TNT, daha önce rekabet içinde olduğu tematik kanallar gibi, sınırlı yayın ağı olan bir kanal değil. TNT, ulusal yayın ağına sahip bir kanal. Hal böyleyken tematik kanallar gibi yayın yapmaya devam etmesi, o frekansa ihanet olurdu.”

Eski yıldızlarla atak olur mu?

24 Ocak 2011’de çizgisini değiştiren TNT’ye yöneltilen bir başka eleştiri de şu:

“TNT’nin 2011’de yaptığı hamle, Türkiye’nin 1990’lı yıllardaki televizyonculuğu gibi... Biraz Kanal 6, biraz Enver Ören’in patron Ali Baransel’in Genel Müdür olduğu yıllardaki TGRT gibi...TNT, niye kendi starlarını kendi yaratmıyor da, televizyon dünyasının reytingi düşük yıldızlarına yatırım yapıyor?”

Efe Önbilgin’in bu eleştirilere verdiği yanıta gelince...

Türkiye’nin tanımadığı, izlemediği bir kanalın, yeni starlar yaratmasının eşyanın tabiatına aykırı olduğunu düşünen Önbilgin, “Nerede görülmüş, sıfırdan başlayan bir kanalın ‘isimsiz’ insanları alıp, star yaptığı? TNT’nin bilinirliğini artırmak, insanlarda izleme alışkanlığı yaratmak için elbette ki TV dünyasının ünlülerini alıp, program yaptıracağım. Kanal olarak önce ben kendimi tanıtayım, star yapayım, sonra kendi starlarımızı da yetiştiririz.”

TNT, yapımcıların yeni gözdesi

TNT henüz reyting ölçüm sisteminde olan bir kanal değil... O nedenle kanalın ölçümü yapılıyor ama açıklanmıyor...

Peki buna rağmen TNT’nin izlenme oranı ve izlenme paylarını öğrenmek mümkün değil mi?

Mümkün...

ilk günlerdeki durumu söyleyeyim.

Eskiye oranla, TNT’nin reytinglerinde iki kata yakın bir artış var.

Birkaç ay içinde reyting ölçüm sistemine dahil olacaklarını söyleyen TNT Genel Müdürü Efe Önbilgin, “Prime time kuşağındaki programlarımız peş peşe ekrana gelmeye başlayınca reytinglerimizde ciddi yükselişler ve sürpriz transferlerimiz de olacak” dedi.

Efe Önbilgin’in danışmanı Pelin Akat ise şunları söyledi:

“Kanal D, atv, Star, Show TV ile iş yapmak istemeyen bir çok yapımcı bize geliyor. Çünkü TNT, Amerikalı... TNT, televizyon sektörü için kısa zamanda alternatif bir mecra oldu.”

Ali Eyüboğlu / Milliyet