Gündem
03 Eki 2012 16:34 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:13

TİAK BAŞKANI REYTİNG SORUŞTURMASINDAN SONRA İLK KEZ KONUŞTU!

TİAK AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hidayet Karaca reyting soruşturmasının başından beri ilk röportajını MediaCat'in Ekim sayısına verdi.

Reytingler yaklaşık sekiz ay sonra 17 Eylül Pazartesi günü yeniden ölçümlenmeye başladı. Geçen yılın son ayında ‘reyting şikesi’ adıyla gündem yaratan ‘ölçümlemede usulsüzlük’ davasının iddianamesi ise ölçümleme başlamadan birkaç gün önce kabul edildi.

 

Cumhuriyet savcısı Akif Özgün’ün kaleme aldığı iddianameyle birlikte TİAK ve TNS’e ölçümlemenin başlamaması yönünde talepte bulunan yazılar gitti. Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen 48 sayfalık iddianamede usulsüzlüğün içinde AGB gibi bir Kantar Medya kuruluşu olduğu bilinen TNS’in de parmağının olduğu işaret edilmişti.

 

MediaCat kabul edilen iddianamenin ardından TNS AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hidayet Karaca ile konuştu.

 

Ömür Şahin Keyif imzalı röportajdan bazı başlıklar şöyle:

 

Ölçümlemenin durdurulması gerektiğiyle ilgili bir öneri var… Fakat yine de ölçümleme başladı. Siz bu kararı nasıl değerlendiriyorsunuz?

O hukuki bir süreçtir. Bu süreçte TİAK’a bağlanacak herhangi bir nokta yoktur. Bu süreçte biz daha önce de Yönetim Kurulu kararı almıştık. Burada beklediğimiz nokta neydi bizim, Ticaret Üniversitesi’nin Denetim Raporları’ydı, değil mi? Bu raporlar çerçevesinde veritabanı araştırmasının herhangi bir problemi olmadı ve bugüne kadar yapılan prosedürler de yerine getirildi.


Bu talebe rağmen ihaleyi verdiği kurumun, TNS’in arkasında durdunuz…

Burada önemli olan, sektörün güvenebileceği ve herhangi bir şaibe ortamına izin vermeyen herkesin gönül rahatlığı içinde olacağı yapıyı kurmak. Biz geçen süre içinde buna en azami noktada gayret ettik. Bu süreçte çok konuşmadık çünkü bu süreç iş yapma dönemiydi.

Türkiye’de güven ortamı oluşmuştur. Bu güven ortamı neticesinde de Türkiye’de reklam harcamaları olması gereken noktayı aşması gerekir. Aslında geldiğimiz nokta Türkiye’de reklam marjları arasında gelmek istenen nokta değildir.

Sizce niye iddianame TNS’in ölçümleme yapmaması gerektiğine işaret ediyor?

Gerek TNS’in hukuk bürosu gerekse TİAK’ın hukuk bürosu bu sürecin takipçisi olacak. Burada ‘niye açmıştın, niye açmamıştın’ gibi yönlendirmelere, ben işin doğrusu, çok girmek istemem. Niyet de okumamıza gerek yok, kahve falına da bakmamıza gerek yok. Biz süreci takip ediyoruz. Süreç içinde de sağlam ve emin adımlarla güvenilir bir yapıya kavuşturulması için varız.

Burada önemli nokta şu; biz TİAK olarak başından itibaren sürecin takipçisiyiz. Bu süreçte de TİAK AŞ’ye, şahsıma, Yönetim kuruluna çok olumsuz yazılar yazıldı, haberler çıktı. Hatta bu işi yapamayacağımızı, elimize yüzümüze bulaştıracağımıza dair haberler çıktı. Bunlara cevap vermedik. Çünkü önemli olan iş yapmak ve sonuca gitmekti. TİAK AŞ olarak da biz sonuca gittik. Önemli olan bugün bu sonucun olmasıdır.

 

Söyleşinin tamamı MediaCat’in Ekim sayısında.