Gündem
21 Şub 2011 15:17 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:03

TELEVİZYONLAR, İRAN TELEVİZYONUNA DÖNER!

Eski RTÜK Başkanı Nuri Kayış, Meclis'ten geçen yeni RTÜK Yasası'yla televizyonların İran televizyonuna döneceğini ileri sürdü.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayını bekleyen RTÜK Yasası'nda, sigaradan sonra alkol kullanımı ve kumar oynamayı özendirici nitelikte yayın yapılamayacağı hükmü yer alıyor. Yasada, "müstehcen yayın" yasağının korunmasının da farklı yorumlara neden olabileceğine dikkat çekiliyor.
"Öpüşme sahneleri 'müstehcen' sayılabilir"

Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın haberine göre RTÜK'ün eski Başkanı Nuri Kayış, bu maddelerle "romantik bir öpüşme sahnesinin müstehcen", şarap ve rakı içilmesinin "alkol kullanımını özendirici" nitelikte bulunabileceğini vurgulayarak "Türkiye'deki televizyonlar, İran televizyonuna döner" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda geçen hafta kabul edilen RTÜK Yasası'nda, eski yasadan farklı olarak "alkol, tütün ürünleri ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapıcı madde kullanımı ile kumar oynamayı özendirici nitelikte yayın yapılamayacağı" hükmü getirildi. Eski yasada yalnızca tütün ürünleriyle ilgili kısıtlamalar yer alıyor. Ayrıca mevcut yasada yayınların "müstehcen" olamayacağı hükmü de korunuyor.

"Birçok film yasaklanabilir"

Eski RTÜK Başkanı Nuri Kayış, alkol, uyuşturucu ve kumar ile ilgili maddelerin yorumunu üst kurul üyelerince yapılacağını belirterek, "Bir filmde 2 sevgili deniz kenarında şarap kadehleriyle oturuyor, neşe ve keyifle şaraplarını yudumluyorlar. Kurul üyeleri bu sahnenin içki içmeyi teşvik edici nitelikte olduğunu düşünebilir. Bu yorumlar, üyelerin dünya görüşü ve kültürüne göre değişebilir. İktidara yakın üyeler çoğunlukta olduğu için, içki kullanımına ilişkin sahneler özendirdiği gerekçesiyle yasaklanabilir, sınırlama getirilebilir" dedi.

"İran televizyonları gibi"

Müstehcen yayınlarla ilgili olarak yasada bir tanım yapılmadığını, söz konusu maddenin kişilerin müstehcenlik anlayışına göre farklı yorumlanabileceğini kaydeden Kayış, "Romantik bir öpüşme ve sarılma müstehcen kabul edilebilir. Kişiye göre değişir bu yorum. Bu maddelere dayanılarak televizyonlar, İran televizyonuna çevrilebilir" dedi.