Teknoloji
25 Mar 2024 15:17 Son Güncelleme: 25 Mar 2024 17:17

Teknoloji devi şirketlere Avrupa Birliği'nden şok

Avrupa Birliği Komisyonu, Apple, Alphabet ve Meta gibi teknoloji devlerine yönelik soruşturma başlattı.

Avrupa Birliği (AB) rekabet düzenleme kurumu olan Avrupa Komisyonu, Apple, Alphabet bünyesindeki Google ve Meta'ya AB'nin teknoloji sektörüne yönelik kurallarını ihlal etmiş olabilecekleri gerekçesiye soruşturma açtı.

Bu hamle ile AB, Dijital Piyasalar Yasası (DMA) kapsamında ilk soruşturmayı açmış oldu.

Avrupa Komisyonu yaptığı açıklamada, "Komisyon, denetleyicilerin (Apple, Microsoft, Alphabet gibi) DMA kapsamındaki yükümlülüklerine etkili biçimde uyma konusunda yetersiz kaldıklarından şüpheleniyor" dedi.

Komisyon, insanların hangi hizmetlere ve bilgilere erişebileceklerini kontrol eden şirketleri "denetleyici" şirket olarak adlandırılıyor. Ana dijital platformların sahibi altı büyük teknoloji şirketi Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta ve Microsoft denetleyici şirket statüsüne sahip.

AB'nin rekabet kurumu, Alphabet'in uygulama satın alma ve indirme platformu Google Play'de kullanıcıları yönlendirmeye ve arama motoru Google Search'te kendini öncelikli hâle getirmeye yönelik kurallarını inceleyecek.

Kurum benzer şekilde Apple'ın da App Store'da yönlendirme ve Safari tarayıcısındaki seçim ekranını, Meta'nın ise "ödeme yap ya da izin ver modelini" inceleyecek.

Komisyon, Apple'ın alternatif uygulama satın alma platformları için yeni ücretlendirme yapısı ve Amazon'un piyasadaki sıralama uygulamalarıyla ilgili de soruşturma başlattı.