Gündem
21 Nis 2022 19:54 Son Güncelleme: 21 Nis 2022 20:13

Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi duyurdu! Belirli tarihlerde ormanlara girişler yasaklanacak

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci geçtiğimiz sene tüm Türkiye’yi kahreden orman yangınlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Orman Genel Müdürlüğü olarak yangınların olmaması için birtakım tedbirler almak zorunda olduklarını belirten Kirişci, önemli kararı duyurdu.

Bitlis’e bir dizi program kapsamında gelen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, ilk olarak valiliği ziyaret etti. Bitlis milletvekilleri Vahit Kiler ve Cemal Taşar'ın da hazır bulunduğu ziyarette Vali Oktay Çağatay ile bir süre görüşen Bakan Kirişci, daha sonra valilik toplantı salonunda sektör temsilcileri ile toplantı yaptı. Burada konuşan Bakan Kirişci, geçtiğimiz yıl meydana gelen orman yangınlarını hatırlatarak, yangınlarda sadece ağaçların değil, canlıların da bunların bedelini ödediğini belirtti ve önemli açıklamalarda bulundu. Kirişci, Bitlis'te orman varlığının yüzde 22 olduğunu, bu rakamın Türkiye geneline göre orman varlığı bakımından düşük olduğunu söyledi.

Ormanların çok önemli olduğunun altını çizen Bakan Kirişci, şöyle konuştu:

"Geçtiğimiz yıl temmuz ayında başlayan yangınlarda sadece orman ağaçlarımız değil, ormandaki canlılar da bunun bedelini ödedi. Allah'ım bir daha böyle bir afet yaşatmasın. Bizim de daha proaktif ve birtakım tedbirleri bir an önce uygulamamız gerekiyor. Vatandaş olarak ormana sahip çıkma durumunda olduğumuz anlaşıldı. Yer yer ormanla ilgili haberler geçen yıl ki hadiseden dolayı sıklıkla gündeme getiriliyor. Hassasiyet olan kısmı da var. Her yıl 3 binin üzerinde orman yangınları oluyor ama bunlardan sadece 15 ile 20'si kamuoyuna mal oluyor, diğerleri cefakar orman çalışanlarımız tarafından gece gündüz yürüttükleri faaliyetlerle söndürülüyor. Bu çerçevede orman yangınlarını duyduğunuzda endişelenmeyin. Gerekli çalışmalar noksansız sürdürülüyor."

"ORMAN ALANLARINA GİRİŞİ YASAKLAYACAĞIZ"

Ormanı yangınlar çıkmadan, proaktif olmak adına, tedbirleri almak gerektiğini ifade eden Kirişci, şunları kaydetti:

"Burada da geçtiğimiz yılki tecrübeden hareketle AFAD Başkanlığında bir koordinasyon içinde bu faaliyetlerin yürütülmesi yürürlükte. Bu çerçevede de Orman Genel Müdürlüğü olarak bir 40, 20, 40'ımız var. Hava sıcaklığı 40 derecenin üzerine çıkarsa veya rüzgarın hızı 40 kilometre saatin üzerine çıkarsa, bir de havanın rutubeti yüzde 20'nin altına düşerse bu orman açısından büyük bir risk. Bitlis'te, Akdeniz ve Ege'de olduğu gibi kolay yanan çam ormanı olmasa da bu bütün bölgelerimiz ve illerimiz için tehdit ve risktir. Yangını söndürmek için yeterli araç ve gereciniz var. Orman yangınlarının olmaması için de birtakım tedbirler almak durumundayız. Böyle tarihlerde orman alanlarına girişi yasaklayacağız. Bu da olması gereken bir uygulama. Vatandaşlarımızın piknik alanı olarak kullandıkları yerlerde bazı tedbirleri almak durumdayız."