Gündem
19 Eyl 2012 13:39 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:09

TARAF'TA ÇATLAĞA YOL AÇAN TARTIŞMADA SÜRPRİZ GELİŞME!

Taraf'ı ikiye bölen 1 Mayıs 1977 katliamıyla ilgili tartışmada olaylara ışı tutacak yeni bir belge ortaya çıktı.

Ümit Kıvanç ve Nabi Yağcı'nın Taraf gazetesinden ayrılmasına yol açan 1 Mayıs 1977 katliamıyla ilgili tartışmada olaylara ışı tutacak yeni bir belge ortaya çıktı.

Kanlı 1 Mayıs'ta ilk kurşun otelden

Geçtiğimiz Mayıs ayında Taraf gazetesinin 1 Mayıs 1977 katliamını sol içi çatışma olarak gösteren haberleri ve özellikle tarihçi Halil Berktay'ın iddiaları gazete içinde çok ciddi tartışma yaratmış, bunun sonucunda da Ümit Kıvanç ve Nabi Yağcı gazeteden ayrılırken, gazetenin bir başka yazarı Alper Görmüş de gazetesini eleştirmişti.

TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu'na Emniyet Genel Müdürlüğü'nden gönderilen bir kroki 1977'deki 'Kanlı 1 Mayıs'a ışık tutan çok önemli bir ayrıntıyı ortaya koydu.

Olaydan sonra hazırlandığı anlaşılan belge, yıllardır tartışılan 'ilk kurşun nereden ateşlendi' sorusuna da yanıt veriyor; Inter Continental Otel'den.

İşte o kroki:

Akşam gazetesinden Yelda Gökdağ'ın haberine göre, olayın ardından hazırlandığı anlaşılan ve ilk kez gün yüzüne çıkan 35 yıllık krokide ilginç detaylar var. Bunlardan biri de kanlı 1 Mayıs'ta 'ilk kurşunun nereden ateşlendiği'ne ilişkin ifadeler. Zira krokide, ilk kurşunun ateşlendiği yer olarak 'Inter Continental Oteli' gösteriliyor.

Birçok tanığın ifadesini doğrulayan krokiyle polisin olaylara ilişkin tutanak ve raporları arasındaki çelişki dikkat çekiyor. Emniyet görevlilerinin 1 Mayıs 1977 olaylarına ilişkin tutanak ve raporlarında, ilk kurşun sesinin geldiği yer olarak Tarlabaşı Caddesi ile Taksim Meydanı'nın kesiştiği mevkiye işaret ediliyor.

AYRINTILI DEĞERLENDİRME
Emniyet'in gönderdiği belgeler, 1 Mayıs 1977'nin ayrıntılı olarak değerlendirildiğini göstermesi bakımından dikkat çekiyor.

Dosyada 34 kişinin yaşamını yitirdiği olayların yaşandığı gün, 1 Mayıs 1977'nin hangi anlamları içerdiğinden basının 1 Mayıs kutlamalarını nasıl değerlendirdiğine, kutlamalar öncesi ülke genelindeki gelişmelerden kanlı 1 Mayıs'ta yaşananların perde arkasına kadar pek çok açıdan mercek altına alınıyor.