Gündem
24 Mar 2012 15:38 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:28

STAR GAZETESİ VE 24'ÜN GİZLİ SAHİBİ ERDOĞAN MI?

Yurt gazetesi bugün Başbakan'ın Star gazetesi ve 24 kanalının gölge patronu olduğu iddiasına yer verdi.

Ali Cemal Karabudak imzalı haber şöyle:

Gizli sahip Erdoğan mı?

Star Gazetesi bu yılın ilk ayında bir medya mucizesi gerçekleştirdi. Günlük ortalama 125 bin tirajı olan gazete Türk Telekom’dan 659 bin lira, Halkbank’tan 1 milyon 451 bin liralık reklam aldı. Halk Bankası’ndan alınan 750 bin liralık kredi de cabası… Şubat ayında da mucize sürdü. Bu defa kesenin ağzını açan Ziraat Bankası oldu ve 585 bin liralık cömert bir reklam ücretini Star’a verdi. Star, geçen yıl da bu cömertlikten payını almış, Aralık ayında Ziraat Bankası’ndan 1 milyon 175 bin lira, Avea ve TT NET’den 446 şar bin lira reklam gelirini kasasına indirmişti.

Kanal 24’de oluk oluk akan paralardan payını aldı. Geçen yıl 17 milyon liralık reklam gelirinin sadece 2.7 milyon lirası Türk Telekom’dan, 1.6 milyon lira da TTNET’ten geldi.
Değirmenin suyu nereden geliyor? Birkaç hafta önce beklenmedik biçimde Star Gazetesi’nin yazarlığından ayrılan Mehmet Altan’ın  “Yandaş  medya siyasi baskı ile ilan alıp, ziyanını örtüyor” sözleri bu değirmenin suyunu biraz olsun açıklıyor. Altan T24 sitesine verdiği röportajda “Bir medya mecrasına normalde ilan vermeyecek olanların ya da iktidarın manyetik alanında olanların mecburen verdiği ilanları kastediyorum. Ziyan böyle finanse ediliyor. Kimin ne kadar ilan aldığının kayıtları ortada” demişti.
 
Banka reklamlarıyla desteklenen Star Gazetesi her nedense iki yılda bir hep de Başbakan Tayyip Erdoğan’a yakın işadamları arasında değiştiriyor. Star, Uzan imparatorluğunun değerli bir mücevheriyken, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından el konup, üç yıl sonra 2006’da Kıbrıslı işadamı Ali Safa Özmen’e satıldı. Özmen, Başbakan’ın çocuklarını okuttuğunu söylediği ünlü işadamı Remzi Gür’ün eski ortağıydı. Özmen’le birlikte ortaklar arasında Zaman Gazetesi’nin ilk patronlarından Alaattin Kaya da yer aldı, ancak bir süre sonra ortaklıktan ayrıldı. Bir yıl sonra, 2007’de yine Erdoğan’a yakın isimlerden Ethem Sancak ve Futbol Federasyonu’nun eski Başkanı Hasan Doğan gazetenin hakim ortakları oldu. Doğan’ın ölümünden sonra en büyük hissedar olan Sancak, hisselerinin bir bölümünü Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince’ye, bir bölümünü de Tevhit Karakaya’ya devretti. Her iki isim de yine Başbakan’a yakın işadamlarıydı.
 
İlginç olan, şirkete 1’er milyon lira koyan her iki işadamının da hesaplarda patron değil de sanki “misafir” muamelesi görmesi ve “Sn. Fettah Tamince” ve “Sn. Tevhit Karakaya” diye kaydedilmesi...
 
Gölge patronluk kuşkusunu güçlendiren başka deliller de var. Bu kadar para dökülmesine rağmen tirajı yerlerde sürünen gazete için Başbakan’ın 2012’nin ilk günlerinde yapılan AKP il başkanları toplantısında “Ücretleri Belediye Başkanlığı’nca ödenmek üzere büyük ilçe teşkilatlarının 40, küçük ilçe teşkilatlarının 20 adet Star aboneliği  alması” talimatı verdiği ileri sürülüyor.