Gündem
06 Ara 2011 10:59 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:06

SEZON BİTMEDEN KÜME DÜŞER Mİ? 15 SORUYLA YANIT!

Şike soruşturmasında 7'den 70'e herkesin merak ettiği konular mercek altına alındı.

Starspor, şike soruşturmasında 7'den 70'e herkesin merak ettiği konuları mercek altına aldı.

Federasyon, Etik Kurul'dan yeni rapor isteyecek. Adı geçen kulüplerin suçları sabit görülürse küme düşürülecek, yöneticileri de ömür boyu spordan men edilecek. TFF'nin kararını mayısta açıklaması bekleniyor. UEFA da şike cezası alan kulüpleri, Avrupa kupalarına 3 ila 5 yıl süreyle almayacak.

1. Dava ne zaman başlar?

İddianame 16. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildiğinde yasal süreç başlayacak. Mahkeme dosyayı bölerek daha hafif suçluları ayrı bir mahkemeye sevk edebilir, hepsine de bakabilir.

2. Federasyon ne yapacak?

Federasyon mahkemeye başvurarak 401 sayfalık iddianame ve eklerini isteyecek. Alınan dosya Etik Kurulu'na havale edilecek.

3. İnceleme ne kadar sürer?

Etik Kurul daha önce 26 klasörü 1.5 ayda incelemişti. Mevcut dosyayı 2 aydan önce bitirmeleri zor görünüyor. Rapor şubat ayını bulur.

4. Kararı kim verecek?

Etik Kurul'un raporu geldikten sonra federasyonun 15 kişilik yönetim kurulu toplanıp, suçlu olarak gösterilen yönetici, futbolcu, antrenör ve kulüpleri PFDK'ya sevk eder. Kararı bu kurul verir.

5. Dosya, PFDK'dan kaç günde çıkar?

PFDK suçlanan kişi ve kulüplerin savunmalarını ister. Bu süre kişiler için 10-15 gün, kulüpler için 1-1.5 ayı bulur. PFDK halen tutuklu bulunan 17 futbol adamının savunmasını ise cezaevinde alacak. çalışmalarını tamamlaması nisan ayını bulur.

6. Şike yapanın cezası ne olur?

Şikeye bulaşan veya teşvik primi veren şahıslara 1-3 yıl arası hak mahrumiyeti cezası verilecek. Şike ve teşvikten menfaat sağladığı belirlenen kulüpler küme düşürülecek. Suçun ağırlığına göre gerekirse puan silinmesine gidilecek.

7. İtirazlar nereye yapılacak?

PFDK'nın verdiği cezalar için itirazın adresi Tahkim Kurulu. Kurul dosyayı inceler ve gerek görürse yeniden yazılı veya duruşmalı savunma alabilir. Bu durumda Tahkim'in nihai kararını vermesi 2012 mayıs ayını bulur.

8. Sezon bitmeden düşme olur mu?

Etik Kurul (1-2 ay), PFDK (1-2 ay), Tahkim (1 ay) inceleme süreleri nedeniyle sezon bitmeden önce küme düşme kararı çıkması zor görünüyor. Ancak bu üç kurulun beklenenden hızlı çalışmaları halinde karar sezon içinde kesinleşirse, o zaman küme düşme uygulanır.

9. Erken kararda uygulama?

Sezon bitmeden önce federasyon küme düşme kararını açıklarsa, ilgili takım oynadığı ve oynayayacağı maçlarda “3-0 hükmen yenik” sayılır.

10. Sezon sonu karar alınırsa?

Küme düşürülen takımın sezon içinde oynadığı tüm maçları “3-0 hükmen”e çevrilir. Bu takım iddiaların yaşandığı sezon bir alt lige düşürülür.

11. 2010-11'de düşenler ne olacak?

2010-11 sezonunda Kasımpaşa, Buca ve Konya küme düşmüştü. TFF şikeden düşürdüğü takım sayısı kadar bu takımları Süper Lig'e geri alabilir.

12. Takım sayısı nasıl olacak?

Federasyon 2 takımı şikeden düşürse, ya yerlerini geçen sezon düşenlerle tamamlayacak ya da bu sezon düşen takım sayısını 1'e indirerek dengeyi bulacak. Aksi takdirde lig 16 takıma iner.

13. 2011'in şampiyonu kim?

İddianamede ismi geçen kulüpler TFF tarafından suçlu görülmeleri halinde, zirve sıralamasında ismi şikeye karışmayan takım şampiyon olarak tescil edilir (Bursapor).

14. Şampiyon şike yapmışsa?

Bu sezon ligi şampiyon bitiren takım şike ile suçlanmışsa şampiyonluğu tescil edilmez. 4'lü play-off sıralamasında ismi şikeye bulaşmamış olan takım şampiyon ilan edilir.

15. UEFA nasıl karar alacak?

UEFA federasyonun kararını beklerse; Federasyon sezon bitiminde Avrupa'ya gidecek takımları UEFA'ya bildirir. Federasyonun ceza verdiği kulüpler için UEFA da disiplin soruşturması açar ve 3-5 yıl arasında Avrupa kupalarından men cezası verebilir.

Stat yasağında 18/10 formülü

Dengeleri değiştiren şike soruşturmasında birçok futbolcu, yönetici, teknik adam ve menajere stat yasağı getirilmesiyle ortalık iyice karıştı. Ancak haklarında stat yasağı olan isimler “yürütmenin durdurulmasını” talep etmeye başladı. Bunların arasında Sadri Şener, Nevzat Şakar, Sercan Yıldırım, Sezer Öztürk, Mehmet Yıldız, Vederson gibi isimler de yer alıyor. Avukatlar, 6222 Sayılı Yasa'nın 18. maddesinin 10. bendi dikkate alınarak yürütmenin durdurulmasını istiyor. Gerekçe olarak söz konusu maddede spesifik olarak “futbolcu ve teknik adam” gibi ifadelerin yer almaması gösteriliyor. Hukukçular, 18. maddenin 10. bendine göre, futbolcu ve teknik adamlar ile ilgili tedbir kararının kaldırılması yönünde görüş bildirdiler.