Televizyon
18 Şub 2016 09:34 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:21

Savcılıktan TRT'deki programda ‘Atatürk’e hakaret’e çarpıcı karar!

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı TRT'deki yayında "Enver Paşa 80 tane Atatürk eder" diyen Mustafa Çalık'ın, ‘Bana hakaret ettiler’ diye yaptığı şikayeti reddetti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı örnek bir karara imza attı. Atatürk'e hakaret eden bir kişinin, 'Bana hakaret ettiler' diye yaptığı şikayeti "Atatürk'ü sevenleri incitti ölçüsüz eleştiri geleceğini tahmin etmesi gerekirdi!" diyerek reddetti.

Türkiye Günlüğü Dergisi'nin sahibi Mustafa Çalık, TRT 1'de katıldığı bir programda, "Enver Paşa 80 tane Atatürk eder" dedi. Çalık'ın sözleri üzerine, E.S. isimli vatandaş Ekşi Sözlük internet sitesinde, "En az Enver Paşa'yı vatan haini ilan edenler kadar yavşakça bir açıklamadır" diye tepki gösterdi.

TAKİPSİZLİK KARARI ÇIKTI
Sözcü'den Asuman Aranca'nın haberine göre, Çalık bu sözler nedeniyle E.S.'nin kendisine hakaret ettiği iddiasıyla savcılığa şikayette bulundu.

Savcılık, suç duyurusu için takipsizlik kararı verdi. Kararda, Atatürk'ü sevenleri incittiği belirtilen Çalık'ın, "Ölçüsüz eleştiriler geleceğini tahmin etmesi gerekirdi" denildi.

ÖLÇÜSÜZ DEĞER YARGISINA, ÖLÇÜSÜZ ELEŞTİRİ GELECEĞİNİ TAHMİN ETMELİYDİ
Kararda, Atatürk ve Enver Paşa'nın etkileri günümüze kadar devam eden iki önemli şahsiyet olduğu belirtilerek şöyle denildi:

"Birini küçümseyecek şekilde diğerinin abartılı biçimde övülmesinin, aynı kanaati taşımayan kişiler bakımından tepkiye yol açacağı öngörülebilir durumdur. Müştekinin Atatürk'ü sevenleri incitecek şekilde oluşturduğu ölçüsüz değer yargısına karşı, ölçüsüz eleştiriler geleceğini tahmin etmesi gerekirdi. 'Enver Paşa 80 tane Atatürk eder' şeklindeki değer yargısına tepki biçimde gelişen '...yavşakça bir açıklamadır' şeklindeki cümleyi hakaret olarak nitelemek için gerekli şartların oluşmadığı, tepki biçimindeki sert eleştiri boyutunda kaldığı anlaşılmıştır."