Gündem
16 Tem 2013 15:10 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:17

ŞARLATAN DOKTORLAR UYDU KANALLARINI ELE GEÇİRDİ!

Uydudan yayın yapan onlarca kanalda sürekli pazarlanan sahte sağlık ürünlerine dikkat! TV izlerken sağlığınızdan olmayın. Murat Tolga Şen yazıyor.

Eski Western filmlerinde karşımıza çıkan şarlatanları hatırlayın; at arabalarıyla kasaba kasaba gezip insanlara “her derde deva” kuvvet şurupları satarlardı. İçinde uyduruk bir şeyler olan bu şişeleri almak için kasabalı birbirini çiğner ama şarlatanlık ortaya çıktığında ortalık karışırdı. Filmlerden hatırlamadıysanız, Youtube’dan bir Michael Jackson, Paul McCartney düeti olan Say Say Say’in video klibini izleyin, hem şarkı da güzel.

İşte oradaki şarlatanların en sevimsiz ve paragöz olanları Türk TV’lerine doluşmuş vaziyette. Birkaç yıldan beri giderek yükselen bir dalga olarak devam eden TV üzerinden kap kacak satma çılgınlığı şimdilerde halkın sağlığıyla oynayan bir tehlikeye dönüşmüş durumda.

Kendisine doktor diyen, saf ve cahil insanları aldatarak para kazanmanın ne kadar kolay olduğunu fark etmiş bir sürü şarlatan Uydu kanallarında cirit atıyor. Halkın parasını hortumlamak dışında hiçbir işe yaramayan davul tozu, minare gölgesinden mevcut ürünleri satarken de Ramazan günlerinde dahi dillerinden Allah’ın adını düşürmüyorlar. Onlara sorarsanız bu işi hep Allah rızası için yapıyorlar.

Geçen yıl akıllara zarar bir bal çılgınlığı yaşamıştık, hatırlarsınız. GDO’lu mısır şurubunu kaynatıp içine 100 kiloya 1 kilo gelecek şekilde bal katarak “5 kavanoz 100 TL" diye diye sattılar insanlara… Hatta eski manken yeni mümin Yaşar Alptekin’de bunların reklamlarına çıkarak üçkâğıtçılığa çanak tuttu.

İbrahim Adnan Saraçoğlu, Ahmet Maranki, Ömer Coşkun, Mustafa Eraslan… Adının başında DR. olanlar ünvanlarını nereden almışlar bilmiyorum. Bu memlekette tıp okuyup mezun olmuş birinin sırf para kazanmak için kendi halkını kandırarak sağmaya çalışması ihtimalini aklım almıyor. Sınırlarımızın dışındaki uyduruk üniversitelerden “bastır parayı al diplomayı” metoduyla edinilmiş ünvanlar olabilir bunlar.

Bunların sattığı en popüler ürün ise PANAX adında bir ilaç (aslında bir destek gıdası ama ilaç diye ittiriliyor) Sürekli olarak “içeriğinde doğal ve bitkisel ürünler” deyip duruyorlar ancak içinde ne olduğunu kendilerinin bile bildiğini sanmıyorum. Ne zaman ki bu kutulardan biri tahlile gitse içinden bitki hariç her şey çıkıyor. En çok görülen etken madde ise Sildenafil Sitrat. Hani şu Viagra’nın içinde olan. Damar tıkanıklığı, tansiyon, şekere iyi gelir diye alıyorsun ama olay bambaşka!

Diğer bir saçma ürün ise Gergedan Tableti/Boynuzu denen ne olduğu belirsiz madde… İçinde yine binbir kimyasal ancak satan adamın çığırtkanlığına şaşmamak elde değil. Sürekli bağırıyor; “İnsanlık adına çalışıyoruz, bilim için çalışıyoruz, tacir değiliz biz!”

Bu sahte ürünlerin de sahtesi var ve bu şifacı doktorlar kendi aralarında sürekli kapışıyorlar. Belki de kendi sattıklarına işe yarayan orijinal ürün efekti kazandırmak için yapılan bir danışıklı dövüş bu da… Bakanlık onaylı denen bu ilaçlar sağlık bakanlığından onaylı değil, Sağlık Bakanlığı asla böyle bir şarlatanlığa prim vermez.

Bu doktorlara ve onların ilaçlarına harcanan paralar ocak söndürecek cinsten. Kendi halinde bir emekli olan İbrahim Ertaş, Mustafa Eraslan ve Ömer Coşkun’a 8000 TL kaptırmış. (Sabah gazetesi haberi)

Türkiyeliler kadar kendini kandırmak isteyenlere karşı uyanık durması gereken bir halk daha yok sanırım. Siyasetçiler, Müteahhitler, Gıda üreticileri derken işin içine şimdi bir de doktorlar girdi. Doktor dediğin canımızı emanet ettiğimiz adamdır. İnsanlara hiçbir özelliği ya da faydası olmayan plasebo etkili tozları satan bu adamlar kazandıkları parayı hangi gönül rahatlığıyla harcayabiliyorlar, merak ediyorum?

Sağlık Bakanlığı ve RTÜK TV sahtekarlarıyla mücadele ediyor ancak bu aralar iyice çoğaldı bunların satış amaçlı yalan söylemlerle dolu programları. Tek tek şikayet edemeyeceğiniz kadar fazla... Uydu anteninden sürekli evlere, kafalara giriyorlar. 

Tv için en çok söylenen laftır; aptal kutusu derler ya. Bu uyanık girişimciler o kutuya bakan aptalları tavlamanın derdinde. Yaptıkları şey doktorluk falan değil, sahte yemle balık tutmak. TV’de kendisine doktor diyen ve Allah’ın rızası için bu işi yaptığını iddia eden dolandırıcılara kanmayın. Zayıflama, cinsel güç arttırma ve çok daha ciddi hastalıklara iyi geldiğini iddia ettikleri o havalı kutulardaki ilaçların hiçbir bilimsel geçerliği yok. Lütfen uyanık olun. Bu adamlara Lokman Hekim muamelesi yapmayın, hastaysanız memlekette doktor da var, eczane de…

MURAT TOLGA ŞEN / murattolga@gmail.com