Gündem
08 Ağu 2018 12:52 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:47

Saç ekimi sonrası uyuma nasıl olmalıdır?

Saç ekimi yaptırmaya karar veren insanların en çok araştırdığı konulardan biri de saç ekimi sonrası dikkat etmeleri gereken konulardır

Takdir edersiniz ki, operasyonun başarısında adayın donör bölgesi çok önemli bir yer tutmaktadır. Eğer kişinin donör bölgesi yoğun ise daha sık ekim yapılabilmektedir. Bunun dışında operasyonun başarısını artıran bir diğer önemli konu ise saç ekimi sonrası nelerin yapılıp yapılmayacağıdır. Saç ekimi sonrası uyuma da bu önemli konulardan biridir. Peki, saç ekimi sonrası uyuma pozisyonu nasıldır? Sırt üstü mü yoksa yüz üstü mü yatılmalıdır? Saç ekimi sonrası uyuma pozisyonu donör bölgesine veya ekilen saçlarar zarar verir mi?  Bu yazımızda saç ekimi sonrası uyuma hakkında merak ettiğiniz stüm soruların cevaplarını bulabileceksiniz.
 
Saç Ekimi Sonrası Uyuma ve Ekilen Saçlar
 
Saç ekimi operasyonlarında her süreç önemli olmakla birlikte, operasyon sonrası ilk 10 gün; ekilen saç köklerinin zarar görmemesi ve korunması açısından hassas bir süreçtir. Bu 10 günlük hassas süreç içerisinde, dikkat edilmesi gereken konulardan biri de saç ekimi sonrası uyuma konusudur. Saç ekimi sonrası uyuma başlıklı yazımız, hem saç ekimi yaptırmış kişilere hem de yaptırmamış kişilere yardımcı olacaktır.
           
Saç köklerinin, saçsız alana ekilmesiyle başarıyla tamamlanan operasyondan bir sonraki adım iyileşme sürecidir. İyileşme süreci toplamda 1 yıllık bir süreyi kapsamakla birlikte; bu sürecin en hassas dönemi ilk 10 gün olarak bilinmektedir. Bu yüzden saç ekimi sonrası uyuma şekli de özen isteyen bir diğer konudur. Bilindiği üzere, saç ekimi cerrahi bir operasyon olmakla birlikte; kişi operasyondan sonra taburcu edilir. Yani, hastanede kalmaz, hemen evine gidebilir. Saç ekimi yaptıran kişinin hastaneden ayrıldıktan sonra dikkat etmesi gereken en önemli konu, ekilen saç köklerinin zarar görmemesini sağlamaktır. Bu minvalde, saç ekimi sonrası uyuma da büyük önem teşkil eder. Burada dikkat çekilmesi gereken konu sadece uyuma değil; uzanma, hareket etme, dönme gibi aktiviteleri de kapsamaktadır.

Saç ekimi sonrası hakkında daha ayrıntılı bilgi almak isteyenler aşağıdaki makaleye tıklayabilir.
 
Saç Ekimi Sonrası Uyuma Pozisyonu Nasıl Olmalıdır?
 
Saç ekimi sonrası uyuma esnasında, saç ekilen bölge yastıkla veya başka bir eşya hatta kişinin kendi eliyle bile temas etmemelidir. Malum, ekilen saç köklerinin ekildikleri kanallara tutunma süresi ortalama 10 gündür. Bu zaman zarfında, gerek darbelerden kaçınmak, gerek ekilen saç köklerinin yuvalarına alışması için de kişinin hafif dik posiyonda uzanması gerekmektedir. Bunun için de, oeprasyon yaptıran kişi arkasına 2 adet yastık koyarak 45 derece açı ile uzanmalı veya uyumalıdır. Bu sayede, operasyon esnasında kullanılan anestezik ilaçlar ve ekimin kolay yapılması amacıyla kafa derisine enjekte edilen serum kafa derisinde durmaz ve ödem/şişliğin önüne geçilmiş olur. Saç ekimi sonrası komplikasyonları inceleyenler bilirler ki; en sık rastlanılan durumlardan biri yüz bölgesinde şişme/ödemdir.
 
Günümüzde en yaygın yöntem olan FUE saç ekimi operasyonlarında; operasyon esnasında ense köklerinden toplanan saç kökleri, saçsız alana ekilir. Bu durumda da ense bölgesinde hafif kanamalar olabilmektedir. Bu hafif kanamaları önlemek için bandaj takılsa da, bandaj bazen yeterli olmayabilir ve bandajın altından hafif hafif sızılmalar olabilir. Bu sızılmaların önüne geçmek için, yastığın bir koruyucu kılıf, havlu veya naylonla korunması önerilir. Bunun dışında bir diğer tavsiye ise, kişi her ne kadar sırt üstü uzansa da; ekilen bölgenin yastığa değme ve zarar görme ihtimali bulunmaktadır. Bu tarz durumlarda, hastaya, otobüslerde ve uçaklarda verilen, boyun bölgesine takılan yolcu yastığı kullanması önerilir. Bu sayede, ekilen bölge daha yüksekte olacağı için, saç köklerinin zarar görmesi önlenmiş olur.
 
Saç Ekimi Sonrası Uyuma Pozisyonları
Operasyon sonrası ilk 10 günün çok önemli olduğunu vurgulamıştık. Haliyle, saç ekimi sonrası uyuma şekline de 10 gün kadar dikkat edilmelidir. Bununla birlikte, sizi en iyi tanıyan kişi operasyonunuzu yapan doktorunuzdur, kendisinin önerileri dikkate alınmalıdır. Bu 10 günlük süre içerisinde arkanıza yastık koyarak hafif dik bir konumda uzanmanız önerilir. Hem saç köklerinin zarar görmemesi, hem de yüz ve kafa bölgenizdeki ödemleri atabilmeniz için bu posiyonda uyumak veya dinlenmek çok önemlidir.
 
Saç Ekimi Sonrası Uyuma Esnasında Yan Yatılır mı?
Saç ekimi sonrası uyuma için yan yatma önerilir mi? Yukarıda da belirttiğimiz gibi, ekilen saç köklerinizin herhangi bir darbe görmemesi gerekmektedir. Bununla birlikte, yüz ve kafa bölgenizde oluşabilecek ödemlerden kaçınmak ve önüne geçmek için, saç ekimi sonrası uyuma esnasında yan yatarak dinlenme veya uyuma önerilmez. Önerilere uyulması sağlığınız ve estetik açıdan görünümüzün için önemlidir. 10 günlük hassas süreç sonrası, doktorunuzun da onaylaması durumunda yan yatabilirsiniz ama ekilen saç köklerinin zarar görmemesine azami ölçüde dikkat etmelisiniz.
 
Saç Ekimi Sonrası Uyuma ve Donör Bölge
Saç ekimi sonrası uyuma ense yani donör bölgenizi etkiler mi? Bu da en sık rastlanılan sorulardan biridir. Ensenizin üzerine yatmak, donör bölgenize zarar vermez. Bu konuda rahat olabilirsiniz. Ancak, şöyle bir durum da mevcuttur. Yaklaşık 10 – 14 gün sürekli ensenizin üzerine yatmanız, donör bölgenizde hafif derecede ağrı veya yanmaya neden olabilir. Bu hayati bir konu olmadığı için ve de estetik açıdan ekilen saç köklerini korumak adına, bu durumun göze alınması gerekir. Bir atasözünde de söylendiği gibi “gülü seven dikenine katlanır” veya “kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez”.

Saç ekimi hakkında daha fazla bilgi almak isteyenler için saç ekimi bilgi bankası  https://www.sacekimleri.com