Televizyon
13 Şub 2015 11:07 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:03

RTÜK'ten 'Tanrı' yalanlaması! İşte verilen cezanın gerçek nedeni!

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, bazı medya organlarında çıkan o haberlere açıklık getirdi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunca (RTÜK), "Ah Biz  Kadınlar" dizinin yayınlandığı televizyona "Tanrı" sözcüğü kullanılması nedeniyle  ihlal kararı verilmediği bildirildi.

RTÜK'ten yapılan yazılı açıklamada, Üst Kurulca "Ah Biz Kadınlar" adlı  programı nedeniyle TV2 kanalına verilen cezaya ilişkin, bazı basın ve yayın  organlarında yer alan "RTÜK'ten Tanrı cezası", "Tanrı değil, Allah de" başlıklı  haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Haberlere konu olan programla ilgili uzman raporunun, Üst Kurulun 4  Şubat'taki toplantısında görüşüldüğü ve "6112 Sayılı Kanunun 8/2 maddesinin ihlal  edildiğine" karar verildiği bildirildi.

Bu kararın, medyaya "Üst Kurulun yayında Allah yerine Tanrı sözcüğü  kullanıldığı için ilgili kuruluşa ceza verildiği" şeklinde yansıdığı anlatılan  açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Oysa henüz Üst Kurul kararı yayınlanmadığı için uzman raporuna  dayandırıldığı anlaşılan bu haberler gerçekle bağdaşmamaktadır. Uzman raporunda  'Tanrı' sözcüğünün, Müslüman toplumlarda tek ilah (Tanrı) olarak kabul edilen  'Allah'ı tanımladığı vurgulanmış ve 'Ah Biz Kadınlar' dizisinde baba-oğul ve iki  kadın arasındaki konuşmaların, çocukların Allah algısını olumsuz etkileyeceğine  değinilmiştir. Dolayısıyla Üst Kurul müeyyidesine konu olan husus da 'Allah'  sözcüğü yerine 'Tanrı' sözcüğünün kullanılması değil, Allah'la ilgili alaylı  ifadelere yer verilmesinin çocuklar üzerindeki olumsuz etkisidir.

Üst Kurul, çocukların ekran başında olabileceği saatlerde yayınlanan  'Ah Biz Kadınlar' dizisinde baba-oğul ve iki kadın arasında geçen Tanrı'ya  ilişkin alaylı konuşmalarla içki içmeyi özendiren ifadeler nedeniyle, 6112 Sayılı  Kanunun 8/2 maddesinde yer alan 'Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk  ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar verebilecek türde  içerik taşıyan programlar bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde ve koruyucu  sembol kullanılmadan yayınlanamaz" hükmünün ihlal edildiğine karar vermiştir.  Tanrı, sözcüğünün kullanılması müeyyide nedeni değildir."