Televizyon
30 Ara 2020 16:52 Son Güncelleme: 30 Ara 2020 17:25

RTÜK'ten Fox TV'ye 'aşı', Habertürk'e 'Suriye' cezası!

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Prof. Dr. Bingür Sönmez'in katıldığı televizyon programında, "Ben aşı yaptırmam' diyenler birer vatan haini" sözünün eleştiri sınırlarını aştığı gerekçesiyle, kanala idari para cezası müeyyidesi uyguladı.

İzleme uzmanlarının raporlarını görüşmek üzere toplanan Üst Kurul, ilk olarak FOX televizyonu ile ilgili raporu görüştü.

27 Aralık tarihinde yayınlanan, 'İlker Karagöz ile Çalar Saat Hafta Sonu' programına konuk olarak katılan ünlü kalp ve damar cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez, koronavirüs aşısı olmakta tereddüt eden kişilere yönelik, "Ben aşı yaptırmam' diyenler birer vatan haini, onlara kız bile vermeyeceğiz, resmî dairelere bile giremeyecekler, okullara gidemeyecekler. Nasıl sokağa çıkma yasağının kuralları var. Aşıda da kural koyacağız, toplu taşımadan faydalanamayacaklar" açıklamasını yapmıştı. Uzman raporunda, Türkiye’de başta Sağlık Bakanlığı tarafından aşının önemine vurgu yapılırken, yayındaki ifadelerin aşılamanın yaygınlaşmasına ve aşı tereddüdü bulunan kişilerin ikna edilmesine katkı sunmayacağı tespitinde bulunuldu.

SÖNMEZ’İN SÖZLERİ NEDENİYLE İDARİ PARA CEZASI UYGULANDI

Üst Kurul, Sönmez’in ifadelerinin eleştiri sınırlarının çok ötesinde bir itham olduğu kanaatine varırken, kanundaki, 'Yayın hizmetleri, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez' ilkesinin ihlali nedeniyle FOX Tv'ye idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

HABERTÜRK’E SURİYE CEZASI

Habertürk’te yayınlanan Teke Tek programını yöneten gazeteci Fatih Altaylı, Türkiye’deki Suriyelilerin birçok koronavirüs yasaklarından muaf tutulmasını eleştirmişti. Fatih Altaylı, “Türkiye'nin sahibi onlar, biz misafir gibiyiz. Yani yakında bizi atacaklar buradan öyle bir hal var ortalıkta. Çünkü son derece özgürler, hiç bir konuda yükümlülükleri yok. Hesap verme durumları yok. Yasaklar onları bağlamıyor, bizi bağlıyor. Açık söylemek gerekirse bir Türkiye'yi Suriye'ye savaşsız kaybettik diyebilirim. 4 milyon askerle gelip Türkiye'yi şu anda esir almış vaziyette görünüyorlar” demişti.

HALK TV’YE SERHAT ALBAYRAK’I ELEŞTİRME CEZASI

RTÜK, Turkuvaz Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanvekili Serhat Albayrak’ın, Halk TV’de yayınlanan Medya Mahallesi programında eleştirilmesi de Üst Kurul’un gündemindeydi. Yayın konuğu Necati Özkan’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bahse konu grubu ziyaret ettiğini belirtmesini de “ceza” konusu yapan RTÜK, Halk TV’ye idari para cezası uygulanmasına karar verildi.

BEYAZ TV’YE AHMET ÇAKAR CEZASI

RTÜK, Beyaz TV’de yayınlanan Derin Futbol programına katılan Ahmet Çakar’ın beIN Sports Medya Hakları Direktörü Hande Sümertaş hakkında sarf ettiği  sözleri de “onur kırıcı, küçük düşürücü ve aşağılayıcı” ifadeler sayarak, yayıncı kuruluşa idari para cezası müeyyidesi uyguladı.