Televizyon
05 Oca 2012 11:39 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:12

RTÜK'TEN 2.SAYFA'YA 4 CEZA! BAŞLARINI HANGİ HABER YAKTI?

RTÜK 3 kanala ceza verdi. En çok ceza ise RTÜK eski başkanı Fatih Karaca'nın başında olduğu Kanaltürk'e kesildi.

Kanaltürk'te yayınlanan 2. Sayfa programının sunucuları İzzet Yıldızhan'ın otelde fuhuş haberini sabahın o saatinde seksi detaylarıyla anlattıkları için 4 ceza birden aldı. 

RTÜK, 15.12. 2011 tarihli kurul kararlarını açıkladı. Buna göre ulusal kanallar içinde sadece 3’üne ceza geldi. En çok ceza ise RTÜK eski başkanı Fatih Karaca’nın başında olduğu Kanaltürk’e kesildi. Kanala biri para cezası olmak üzere 5 ceza uygulandı. 5 cezadan 4’ünün kanalda yayınlanan magazin programı "2. Sayfa"ya kesilmesi dikkat çekti.  TV8 ve Startv’ye de 1’er ceza geldi. İşte RTÜK tarafından ulusal 3 kanala uygulanan cezalar:

KANALTÜRK:

+ KANAL TÜRK logosuyla yayın yapan YAŞAM TELEVİZYON YAYIN HİZMETLERİ A.Ş. unvanlı kuruluşun 04 Kasım 2011 tarihinde yayınladığı “2. Sayfa” adlı programında; 6112 sayılı Kanunun 8. maddesinin 1. fıkrasının (c) bendinde yer alan “....Hukukun üstünlüğü, adalet ve tarafsızlık esasına aykırı olamaz.” ilkesinin ihlali nedeniyle, 6112 sayılı Kanunun 32. maddesinin 2. fıkrasına göre uyarılmasına, Dr. A. Vahap Darendeli’nin karşı oyu ve oy çokluğu ile karar verilmiştir.

            + KANAL TÜRK logosuyla yayın yapan YAŞAM TELEVİZYON YAYIN HİZMETLERİ A.Ş. unvanlı kuruluşun 01 Kasım 2011 tarihinde yayınladığı “2. Sayfa” adlı programında; 6112 sayılı Kanunun 8. maddesinin 1. fıkrasının (f) bendinde yer alan, “Toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz.” ve 8. maddenin 2. fıkrasında yer alan “Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde ve koruyucusembol kullanılmadan yayınlanamaz.” ilkelerinin ihlali nedeniyle, 6112 sayılı Kanunun 32. maddesinin 2. fıkrasına göre uyarılmasına,

           + KANAL TÜRK logosuyla yayın yapan YAŞAM TELEVİZYON YAYIN HİZMETLERİ A.Ş. unvanlı kuruluşun 01 Kasım 2011 tarihinde yayınladığı “2. Sayfa” adlı programında; 6112 sayılı Kanunun 8. maddesinin 1. fıkrasının (f) bendinin ihlali nedeniyle 6112 sayılı Kanunun 32. maddesinin 2. fıkrasına göre uyarılmasına, Hülya Alp’in karşı oyu ve oy çokluğu ile uyarılmasına,

          + KANAL TÜRK logosuyla yayın yapan YAŞAM TELEVİZYON YAYIN HİZMETLERİ A.Ş. unvanlı kuruluşun 01 Kasım 2011 tarihinde yayınladığı “2. Sayfa” adlı programında; 6112 sayılı Kanunun 8. maddesinin 2. fıkrasının ihlali nedeniyle 6112 sayılı Kanunun 32. maddesinin 2. fıkrasına göre uyarılmasına, oy birliği ile karar verilmiştir.


         + KANALTÜRK logosuyla yayın yapan YAŞAM TELEVİZYON YAYIN HİZMETLERİ A.Ş. unvanlı kuruluşun 30 Ekim 2011 tarihinde yayınladığı Ana Haber Bülteninde; 6112 sayılı Kanunun 8. maddesinin 1. fıkrasının (ç) bendinde yer alan “İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez.” ilkesinin tekraren ihlali nedeniyle, 6112 sayılı Kanunun 32. maddesinin 2. fıkrasının… ihlalin tekrarı hâlinde medya hizmet sağlayıcıya ihlalin ağırlığı ve yayının ortamı ve alanı göz önünde bulundurularak, ihlalin tespit edildiği aydan bir önceki aydaki brüt ticari iletişim gelirinin yüzde birinden üçüne kadar idari para cezası verilir. hükmü uyarınca yayıncı kuruluşa idari para cezası müeyyidesinin uygulanmasına, oy birliği ile karar verilmiştir.

 STAR TV:

+ STAR TV logosuyla yayın yapan IŞIL TELEVİZYON YAYINCILIK YAP. SAN. VE TİC. A.Ş. unvanlı kuruluşun 17,18,19 Ekim 2011 tarihlerinde yayınladığı “Duymayan Kalmasın” adlı programında; 6112 sayılı Kanunun 8. maddesinin 1. fıkrasının  (ç)  bendinde yer alan “İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez.” ilkelerinin ihlali nedeniyle, 6112 sayılı Kanunun 32. maddesinin 2. fıkrasına göre uyarılmasına, Dr. A. Vahap Darendeli’nin karşı oyu ve oy çokluğuile karar verilmiştir.

 TV8:

+ TV 8 logosuyla yayın yapan MNG TV YAYINCILIK A.Ş. unvanlı kuruluşun 26 Ekim 2011 tarihinde yayınladığı “Erkan Tan İle Başkent’ten” adlı programında; 6112 sayılı Kanunun 8. maddesinin 1. fıkrasının  (ç)  bendinde yer alan “… kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez..” ilkesinin ihlali nedeniyle, 6112 sayılı Kanunun 32. maddesinin 2. fıkrasına göre uyarılmasına, Hülya Alp ve Süleyman Demirkan’ın karşı oyları ve oy çokluğu ile karar verilmiştir.