Televizyon
10 Mayıs 2010 14:39 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:17

RTÜK EKRANDAKİ FALCILARA YASAK GETİRİYOR!

RTÜK yasa tasarısında ekranlardaki falcılara da yasak geldi. Yayın hizmet ilkelerinde vatandaşların ‘fal ve batıl inanışlar yönüyle istismar edilemeyeceği' belirtildi

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tasarısının yayın hizmet ilkeleri bölümünde, uyulması gereken ilkeler şöyle belirlendi:

• Fal ve batıl inanç: Kişiler fal veya batıl inançlar yoluyla istismar edilemeyecek.

• Haberde canlandırma yasak: Haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğundan emin olunmaksızın yayınlanamaz; haberin verilişinde abartılı ses ve görüntüye, doğal sesin dışında efekt ve müziğe yer verilemez; görüntülerin arşiv veya canlandırma niteliği ile ajanslardan veya başka bir medya kaynağından alınan haberlerin kaynağının belirtilmesi zorunludur.

• Özel hayatın gizliliği: İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremeyecek.

• Mezhep ayrımı olmayacak: Irk, renk, dil, din, cinsiyet, özürlülük, siyasî ve felsefî düşünce, mezhep ve benzeri nedenlerle ayrımcılık yapan ve bireyleri aşağılayan yayınları içeremez.

• Yarışma ve lotaryalara düzen: Bilgi iletişim araçları yoluyla yarışma veya lotarya içeremez, dinleyici ve seyircilere ikramiye verilemez veya ikramiye verilmesine aracılık edilemez.

• Nefret duyguları uyandırmayacak: Irk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturulamaz.

Ayrıca yayınlar Atatürk ilkelerine uygun olacak, müstehcen olmayacak, çocuk istismarı içermeyecek, terör övülemeyecek ve argo konuşmalara da izin verilmeyecek.

ETİKETLER
#RTÜK #falcı