Televizyon
15 Şub 2016 11:46 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:21

RTÜK Başkanı açıkladı: 100'ün üzerinde kanal kapatılacak!

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, RTÜK'ten lisans almadan yayın yapan 100'ün üzerinde kanalın kapatılması yönünde karar aldıklarını söyledi.

Yerlikaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uydu ortamında izinsiz  yayın yapan televizyon kanalları olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

RTÜK'ten lisansını almış, parasını ödemiş ve meşru şekilde yayın yapan  televizyonların, "haksız rekabet" ve "lisanssız yayın" yapıldığı gerekçesiyle  şikayette bulunduğunu ifade eden Yerlikaya, "Vatandaşların yanı sıra  yayıncılardan da şikayetler geliyordu. Bu kanallardan bazıları, başka  televizyonların reytingi yüksek programlarını alıp kendi programları gibi  yayınlıyormuş. RTÜK'ten lisans almadan yayın yapan 100'ün üzerinde kanalın  kapatılması noktasında karar aldık ve bu kararımızı TÜRKSAT'a bildirdik. Bu  kanalların bir kısmı kapatıldı, bir kısmıyla ilgili işlemler devam ediyor" diye  konuştu.

Söz konusu kanallardan bazılarının erotik yayınlar da yaptığına işaret  eden Yerlikaya, şöyle konuştu:

"Bunların içinde 'ara beni' türünde, yarı çıplak bayanların  görüntülerinin yer aldığı yayınlar da bulunuyor. Çocukların ve ailelerin  izleyeceği zamanlarda bu programlar kötü örnek teşkil ediyor. Her türlü erotizmin  olduğu bu yayınlarda; 'bitkisel ilaç', 'cinsel güç artırıcı ilaç' adı altında  insan sağlığına zararlı ürünlerin satıldığı belirtiliyor. Bu yayınlarda kumar da  oynatıldığı yönünde şikayetler geliyordu. Ayrıca elektronik malzeme ve cep  telefonu satışı yapan yayınlardan ötürü de vatandaşlardan çok şikayet  alınmaktaydı."

"Kamuoyundan olumlu tepkiler aldık"

Yerlikaya, aldıkları kapatma kararına ilişkin birçok olumlu tepkiyle  karşılaştıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Vatandaşlardan ve kamuoyundan olumlu tepkiler aldık. İçeriklerle  ilgili de denetimlerimizi yapıyoruz. Halkın talepleri neyse ona göre davranmaya  çalışıyoruz. RTÜK, yasalar ne gerektiriyorsa onu yapıyor, bundan sonra da yapmaya  devam edecek. Bize şikayette bulunan kimseler, neticede yayıncıların  müşterileridir. Bu yayınları izleyen vatandaş bu hizmeti yapan yayın kuruluşunun  müşterisidir. Dolayısıyla müşteri ne diyorsa onu yapmak lazım. Televizyonların,  izleyicinin ne düşündüğünü, hedef kitlesinin ne istediğini iyi bilmesi lazım. Bu  yayınları ailemizle izliyoruz. Televizyonların toplumsal sorumluluk bilinci  içerisinde, daha duyarlı hareket etmesi gerekiyor. Birçok yayıncımız bu şekilde  davranıyor ama buna uygun davranmayanlarla ilgili gerekli yasal işlemleri  yapıyoruz. Bundan sonra da yapacağız."