Gündem
17 Mayıs 2015 14:35 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:34

RTÜK Akşener cezasının gerekçesini açıkladı: "Bir kadının iffetine dil uzatmak..."

RTÜK'ün, Latif Erdoğan’ın kamuoyunda sert tepkilere neden olan MHP'li Akşener ile ilgili kaset iddiasıyla ilgili aHaber'e kestiği cezanın gerekçesi belli oldu.

Cemil Barlas ve Latif Erdoğan’ın MHP Milletvekili Meral Akşener’e kaset iddiasını gündeme getirdikleri aHaber'deki program için Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)  uzmanlarınca hazırlanan raporda, medyanın kamuyu ilgilendiren iddiaları haberleştirmesinin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiği ifade edilirken, programda yapılanın bu kapsama girmediği belirtildi.

ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİ

Raporda, "İfade özgürlüğü kadar önemli olan bir diğer husus ise özel hayatın gizliliği meselesidir. Kamuya mal olmuş kişilerin özel hayatları da kamu için ilgi çekici olmakla birlikte, özel hayatın gizliliği ilkesi herkesi kapsamaktadır” denildi. Program içerisinde Latif Erdoğan’ın söz konusu iddiayı gündeme getirdikten bir süre sonra bu kasetin uydurma olduğunu ve iftira olduğunu beyan etmiş olması ve sunucunun Akşener’e programa katılma çağrısı yapmasının hafifletici unsurlar olduğu belirtilen raporda şu ifadelere yer verildi:

"Bununla birlikte bu ve buna benzer iddiaların gündeme getirilmesi, bir kadının iffetine dil uzatılması toplumsal infiale yol açan bir durum olduğu kadar, bu türden ifadeler yoluyla kişilerin özel hayatının gündemleştirilmesi, o kişi ve yakınlarını rencide edeceği açıktır. Yayıncı kuruluşun bunu gözönünde bulundurarak yayın yapılması editoryal sorumluluğun gereğidir. Yayıncı kuruluşun bu sorumluluğunu yerine getirmediği değerlendirilmiştir.”

AŞAĞILAYICI VE İFTİRA

Yapılanın, ilgili yasanın “İnsan o nuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez” hükmünü ihlal ettiği kaydedilen raporda bu kapsamda ceza verilmesi gerektiğini kayıt altına alındı.

BEYANDAN AZ CEZA KESİLDİ

RTÜK, uzman raporu ile aHaber’e 13 bin TL ceza keserken, reklam geliri cirosunun yüzde 1’i mertebesinde olması gereken tutarın, kanal reklam geliri beyanını düşük gösterdiği içincezanın hafif kaldığı bildirildi. Beyandaki rakamlar düşük olduğu için, cezanın 10 bin TL’nin altında olamayacağı hükmünü uygulayan RTÜK, söz konusu sınırın güncel tutarı olan 13 bin TL düzeyinde ceza kesmek durumunda kaldı. Böylece insanlık onuru ve özel hayatın gizliliği ilkesini delen yayın için, normalde yüz binlerce TL’ye çıkabilen ceza alt sınırda kaldı.