Gündem
23 Ağu 2011 07:10 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:42

ROJ TV DAVASINDA SÜRPRİZ PKK'LI!

Roj Tv'nin kapatma davasında çarpıcı bir isim de tanıklık yapıyor! İşte o PKK'lı...

35 askerin şehit olduğu Dağlıca Aktütün Karakolu baskınında yer alan ve daha sonra itirafçı olan PKK'lı, ROJ TV'nin kapatma davasında, soruşturmayı yürüten savcının isteğiyle kanal aleyhine tanıklık yapacak.

Danimarka Devlet Savcılığı tarafından ROJ TV aleyhine açılan kapatma davasının 4'üncü duruşmasına tanıklara yapılan itiraz damgasını vurdu. Hem iddia makamı hem de ROJ TV savunma avukatı Björn Elmqvist önceki duruşmalarda karşılıklı olarak tanıklara itiraz etmişlerdi. Kopenhag Şehir Mahkemesi itiraz sonuçlarını dün açıkladı ve savunma avukatının kullanmak istediği tanıkların hepsini reddetti. ROJ TV savunma avukatı aralarında Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Leyla Zana'nın da bulunduğu 13 kişiyi duruşmalara şahit olarak davet etmek istemiş, ancak savcı Anders Riisager, bu isimlerin davanın özü ile hiç bir ilgileri bulunmadığı gerekçesi ile itiraz etmişti. Mahkeme de gerekçeli kararında savcının tirazını onaylayıp, davada ROJ TV-PKK bağlantısının ortaya çıkarılmaya çalışıldığını gerekçe gösterdi.

17 PKK'LI TANIK OLACAK

Savcı Anders Riisager davanın ilk gün yaptığı mütalaasında 17 PKK'lı itirafçıyı mahkemeye tanık olarak çağırmak istediğini dile getirmiş Elmqvist buna itiraz etmişti. Savcı Riisager'in mahkemede tanık olarak dinlenmesini istediği kişiler arasında 35 askerin hayatını kaybettiği ve 8 askerin PKK tarafından kaçırıldığı Aktütün karakoluna yapılan baskında 200 militan arasında yer alan bir kişinin olduğu da belirtildi. Mahkeme bu kişilireni tanık olarak dinlenmesi de kabul etti. Elmqvist kararın ardından mahkemeye yaptığı başvuruda 17 itirafçının Türk hukuk sistemi içindeki statülerinin ne olduğunun yaptıkları eylemler, yakalandıkları tarih ve yer, Türk yetkililerine verdikleri ifadelerin mahkeme tutanaklarına geçirilmesini istedi. Mahkeme, aralarında 6 kişinin yakılarak öldürülmesinden sorumlu tutulan Hazım Babat'ın da bulunduğu korucubaşların da tanık olarak dinlenmesini kabul etti. Duruşmada ayrıca ROJ TV haber spikerleri ve program sunucularının PKK kamplarında peşmerge üniforması ve kaleşnikofla çekilmiş fotoğrafları mahkemeye gösterildi. Yayın görüntülerinde Aktütün karakol baskınında kaçırılan iki askerin aileleriyle canlı yayında yapılan röportajlar yer aldı. Savcı ayrıca ROJ TV'de ekrana çıkaların PKK tarafından onaylanan kişiler olduğunu, sık sık PKK kamplarına ziyaret gerçekleştirdikleri ve kanala yapılan bir baskında ele geçirilen flash bellekte bu kişilere ait olan maaş bordrolarını da mahkemeye sundu. Savcının verdiği belgeler arasında KCK sözde ikinci başkanı Bozan Tekin'in canlı yayında kadın ve gençlere PKK'ya katılmaları çağrısı yaptığı da yer alıyor.