Gündem
10 Nis 2011 17:19 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:13

RADİKAL KENDİ GENEL YAYIN YÖNETMENİ EYÜP CAN'I YALANLADI!

Radikal'in tepe ismi Eyüp Can Cuma günkü yazısını: "O kadar çok ezberimiz var ki!" diyerek bitirmişti, ancak ...

Eyüp Can 8 Nisan günü ÖSYM'de yaşanan şifre skandalı ile ilgili yazısında okurlarını üniversite sınavları hakkında bilgilendirmeye çalışmıştı..

"Rusya ve Çin dışında hiçbir medeni ülkede uygulanmayan bir merkezi sınav sistemiyle çocuklarımızı analitik düşünceden uzak, ezberci bir sınav sistemine mahkûm ettik." diyen Eyüp Can'ın yazısındaki yanlışa bugün kendi gazetesinden  Berrin Karakaş'ın haberinin yanına eklenen bir grafik haber yanıt verdi.

"Yüksek Gerilim Sınavı'nın şifreleri" başlıklı haberin yanında yer alan ve bir dünya haritası üzerinde üniversiteye girmek için hangi ülkede ne yapıldığını ortaya koyan grabik haberde medeni başka ülkelerde de merkezi sınav yapıldığı görülüyor.

Bu ülkelerden biri Japonya. Haberde japonya'da üniversiteye giriş için yaşanan süreç şöyle anlatılıyor:

"Japonya'da üniversiteye giriş için önce merkezi sınava, ardından da üniversiteler tarafından açılan sınavlara girmek gerekiyor. Merkezi sınavda 29 test içinden başvurulacak üniversite için istenilenler seçiliyor. 130 milyona yakın nüfusu olan ülkede 3 milyon civarında öğrencinin öğrenim gördüğü 726 üniversite ve dengi kurumu yalnız 173'ü kamuya ait."

Haberde yer alan ve merkezi sınav yapan bir başka medeni ülke ise İran. İran'da üniversiteye giriş sistemi ise şöyle:

"Konkur: 3,5 milyondan fazla ünüversite öğrencisinn olduğu İran'da, en çok tercih edilenler 54 devlet üniversitesi ve 42 tıp okulu. Öğrencilerin yarısı ise İslami Azad Üniversitesinde. Bu ünirevsite paralı ve kendi sınavını uyguluyor. Ayrıca 289 üniversite mevcut. Üniversiteye girişte tek kriter olan merkezi sınav konkur'a her yıl katılan yaklaşık 1,5 milyon öğrenciden ancak yüzde 10'u üniversite bileti alabiliyor."

Eyüp Can Cuma günkü yazısını: "O kadar çok ezberimiz var ki!" diyerek bitirmişti. Anlaşılan o ki, Eyüp Can'ın bir ezberi de yazısında yer verdiği Rusya ve Çin dışında hiçbir medeni ülkede merkezi üniversite sınavı uygulanmadığı iddiası.

İşte Eyüp Can'ı yalanlayan o görsel: