Gündem
31 Tem 2023 15:11 Son Güncelleme: 31 Tem 2023 15:13

Prof. Dr. Şen, buharlaşma konusunda uyardı: Suyun 1/4'ünü kaybediyoruz

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen aşırı sıcaklar ile beraber gelecek olan su kaynaklarındaki buharlaşma tehlikesine dikkat çekerek durumun çok ciddi olduğunu belirtti.

Yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerini ifade etmek için kullanılan eyyam-ı bahur, her yıl temmuz ayının sonu ile ağustos ayının başına denk geliyor. Yerini "çöl sıcakları", "cehennem sıcakları" ve "Afrika sıcakları" gibi terimlere de bırakan eyyam-ı bahurun, Türkiye'nin güney ve batı bölgelerinde etkisini göstermesi bekleniyor.

 Sıcaklıkların bu sene mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle sıcaklık rekorları kırılırken bununla birlikte kuraklık tehlikesi de baş gösterdi. Yağışların ülke genelinde azalması ve aşırı sıcakla su kaynaklarında buharlaşma da hızlandı.

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen ülkeyi bekleyen kuraklık tehlikesine dikkat çekti. Şen'in uyarıları şu şekilde:

"Sıcaklıklar ortalamada devam ediyor. Çarşambadan itibaren artmaya başlayacak. Bugüne göre 4-5 derece artacak. Marmara, Ege, İç Anadolu ve Güneydoğu'da sıcaklıklar 40 dereceyi zorlayacak. İstanbul Ankara perşembe, cuma 35-36 dereceyi görecek.

Gelecek Sıcak havadan Akdeniz bölgesi ve Kıyı Ege ile Güney Ege çok fazla etkilenmeyecek. Yağış hasreti devam ediyor.