Televizyon
15 Eyl 2010 11:30 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:37

PERDE ARALANIYOR TARİHİ FİLM VE DİZİLER GELİYOR!

Yeni dönemde televizyon ve sinema dünyasında tarih konuşulacak.

Çağan Irmak'tan 'Koca Sinan', Faruk Aksoy'dan 'Fetih' sinemada, 'Muhteşem Yüzyıl' ile 'Deli Saraylı' televizyonda bu sezonun tarihi yapımları arasında. Bugün gazetesinden Batuhan Özkardeşler'in haberine göre tarihi sinema filmlerinin bazısı hazırlık aşamasında, bazısı da beyaz perdeye gelmek üzere. Her biri birbirinden iddialı projeler merakla bekleniyor.

ŞENER ŞEN'DEN 'KOCA SİNAN'

Proje fikri Şener Şen'e ait olan sinema filmi "Koca Sinan" Most Production tarafından hazırlanıyor. Şener Şen'in Mimar Sinan'ı canlandıracağı filmin senarist ve yönetmenliğini Çağan Irmak üstlendi. Fazıl Hayati Çorbacıoğlu'nun aynı adlı tiyatro oyunundan beyazperdeye aktarılacak olan 'Koca Sinan'da Hürrem Sultan'ı ise Nurgül Yeşilçay canlandıracak. Filmi kendisine Şener Şen'in teklif ettiğini ve Mimar Sinan'ı karakterini Şen'in oynayacağını belirten Çağan ırmak şunları söyledi: "Bu çok büyük bir iş. Belki bir yabancı ortak da olacak. Hata yapmamamız gerekiyor. En büyük derdim ve dileğim, bu muhteşem binaları yapan Sinan'ın ruhunu hissettirmek, onun doğru algılanmasına vesile olmak." Filmde, Süleymaniye Camii'nin yapımı sırasında Mimar Sinan ile Kanuni arasındaki çekişme konu edilecek.

GÖZYAŞLARIYLA ÇEKTİLER

93 Rus Harbi Sırasında Erzurum'da kahramanlıklarıyla tarihe geçen Nene Hatun'un yaptıklarını anlatan 'Nene Hatun' isimli film 29 Ekim'de vizyona girecek. Filmin çekimleri Erzurum da tamamlandı. Filmde Nene Hatun'u Açelya Elmas oynadı. Sahneler genellikle yoğun bir duygu ve gözyaşı içinde çekildi. 18 Haneli bir türk köyü Erzurum Palandöken dağlarına kuruldu. Çekimlerde oyuncular soğuktan zor günler geçirdi. Yapımcılar, Ermeni ve Rus askerlerini oynayacak figürasyon bulamayınca zaman zaman çekimlere ara bile vererek filmi tamamladı.

İSTANBUL'UN FETHİNİ ANLATACAK

Faruk Aksoy tarafından hazırlanan bir diğer sinema filmi de "Fetih". "Recep İvedik" serisinin yapımcısı Faruk Aksoy filmin yapımcılığını üstlendi. Fetih'in başrol oyuncuları arasında Ozan Çobanoğlu, Özkan Güngör ve Ali Rıza Soydan gibi isimler var. Filmin 15 Kasım'da sinemalarda olması planlanıyor.

SAİD NURSİ'NİN 'HÜR ADAM'I

Gişe rekorları kıran 'Minyeli Abdullah' filminin yapımcı/yönetmeni Mehmet Tanrısever, 20 yıl sonra yine çok tartışılacak bir filmle sinemaya dönüyor. Bediüzzaman Said Nursi'nin hayatı 'Hür Adam'da ilk kez dramatik bir yapıyla sinemaya uyarlandı. İslam aliminin öğretilerini yanı sıra mahkemeler, sürgünler ve hapislerle dolu hayatını anlatan filmin, büyük ses getireceği düşünülüyor. Filmde Bediüzzaman Said Nursi'yi, Mürşit Ağa Bağ canlandırıyor. Film 7 Ocak 2011'de vizyona girecek.

KIBRIS OLAYLARI BEYAZ PERDEDE

Bugüne kadar sinemaya konu olmayan Kıbrıs'taki 1963 olayları, usta yönetmen Derviş Zaim'in kamerasından "Gölgeler ve Suretler" filmiyle anlatılacak. Filmde Rum ve Türk oyuncular yer aldı. Ekim ayında Antalya Altın Portakal Festivali'nde gösterilecek olan film, festivalden sonra vizyona girecek.

SELDA ALKOR KÖSEM SULTAN

Senaryosunu Avni Özgürel'in yazdığı, yönetmenliğini Tarkan ve Cem Özel Kardeşler'in üstlendiği 'Mahpeyker: Kösem Sultan'ın çekimleri sürüyor. Filmde, Kösem Sultan'ın gençliğini Damla Sönmez, yaşlılık dönemini ise Selda Alkor canlandırıyor. Topkapı Sarayı, Yedikule Zindanları, Haseki Külliyesi ve Hünkar Kasrı'nda yapılan filmde, 500'ün üzerinde kostüm kullanıldı. Film 15 Ekim tarihinde vizyona girecek.

BAŞAK HÜRREM SULTAN ROLÜNDE

Bu yılın iddialı dizileri arasında girmeyi hedefleyen, 'Muhteşem Yüzyıl'da ekranlardaki yerini almaya hazırlanıyor. Başrol oyuncularından Halit Ergenç ve Nebahat Çehre'nin belli olduğu dizinin yapımcılığını Tims Production üstleniyor. Dizinin Hürrem Sultan'ı ise kısa bir süre önce belli oldu; Muhteşem Yüzyıl'da Hürrem Sultan'ı Başak Köklükaya canlandıracak.

PERRAN KUTMAN DELİ SARAYLI'YLA GELİYOR

3 yıldır ekrandan uzak olan Perran Kutman'ın hayranlarıyla buluşacağı, Gani Müjde'nin iki yıldır senaryosu üzerinde çalıştığı 'Deli Saraylı' isimli tarihi komedi dizisi büyük çabalarla ekrana gelmeye hazırlanıyor. Hikâye 1918 ile 1923 yılları arasında işgal altındaki İstanbul'da geçiyor