Gündem
13 Eki 2010 09:36 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:42

PELİN BATU'NUN EKRANDA 4 KEZ SÖYLEDİĞİ ''PE..VENK'' SÖZÜ RTÜK'Ü BÖLDÜ!

Pelin Batu'nun ekranda 4 kez ‘'Pe..venk'' dedi ve RTÜK, Habertürk TV'ye çifte ceza verdi. RTÜK Başkanı Davut Dursun ve üye Darendeli ise cezaya karşı çıktı.

Eski milletvekili ve emekli Büyükelçi İnal Batu’nun kızı Pelin Batu, RTÜK’ü böldü.  Pelin Batu, ekranda 4 kez ‘’Pe..venk’’ dedi ve RTÜK, Habertürk TV’ye çifte ceza verdi. Ancak, RTÜK Başkanı Davut Dursun ve AKP kontenjanından seçilen üye Vahap Darendeli bu cezaya karşı çıktı.
GAZETEPORT’un edindiği bilgiye göre RTÜK’ün son toplantısında, Haber-Türk TV’de 22 Mayıs 2010’da yayınlanan “Tarihin Arka Odası” adlı program ele alındı. RTÜK üyeleri, Pelin Batu’nun kullandığı sözcük ve ‘’Radyo TV yayınlarının genel ahlaka uygun olarak yapılması’’ ilkesine aykırılık nedeniyle, kanala hem uyarı, hem de yayın durdurma cezası verdi.

DURSUN ‘’ÇİFTE CEZA OLMAZ’’
Oy çokluğu ile alınan bu karara RTÜK Başkanı Davut Dursun ve kurul üyesi Vahap Darendeli karşı çıktı. Dursun, kanala uyarı cezası verildiğini ve ayrıca program durdurma cezasına gerek olmadığını belirterek muhalefet şerhinde şöyle dedi:
‘’Programın sürekli konuklarından Pelin Batu’nun, Refik Halit Karay’ın “Yüzen Bahçe” adlı kitabı ile ilgili düşüncelerini aktardığı ve kitaptaki karakteri tanıtırken defalarca “Pe..venk” sözünü kullandığı görülmektedir. Kelimenin anlamı ilk telaffuz edilirken zevk ve sefa içerisinde olan kişi anlamında kullanılmış ise de, sonradan küfür olarak telaffuz edildiği açıktır. Ancak kullanılan kelime dolayısıyla yayına uyarı müeyyidesi uygulanmışken, ayrıca program durdurma verilmesi, cezada orantılılık ilkesine aykırıdır.

‘’PE..VENK  KİTAPTA GEÇİYOR’’                                
Darendeli ise ‘’Pe..venk’’ sözcüğünün tanıtımı yapılan kitapta geçtiğini ve bunun tekrarlanmasının cezayı gerektirmediğini vurgulayarak şu görüşü savundu:
‘’ İhlal konusu programda Pelin Batu’nun Refik Halid Karay’ın “Yüzen Bahçe” adlı kitabı ile ilgili düşüncelerini aktarmış ve kitaptaki karakteri tanıtırken, defalarca (Pe..venk) kelimesini kullanmıştır. Bu kelime, Refik Halid Karay”ın kitabında sürekli geçen bir kelimedir.Bu kelimenin, programda anılmış olmasının kanunda yer alan yayın ilkelerini ihlal ettiğini düşünmek, isabetsiz bir yaklaşımdır. Yayın kuruluşuna müeyyide uygulanması yönünde verilen çoğunluk görüşüne katılmıyorum.’’